5. évad

Drót 5. évad (2008)

Vissza a sorozat adatlapjára

Azóta is folyik a nyomozás Marlo Stanfield és bandája után, az üres házakban talált 22 holttest miatt. A városi költségvetés rossz helyzete miatt azonban a rendőrségen megszorításokat vezetnek be, és a Kiemelt Bűnügyek Egységét is feloszlatják. Bunk, Greggs és McNulty a gyilkosságiaknál folytatja a munkát, Lester Freamon és Sydnor pedig Clay Davis szenátor korrupciós ügyei után nyomoz az államügyészi hivatalban. Az 5. évadban bepillantást nyerhetünk a Baltimore Sun újságíróinak munkájába is.


Epizódok száma: 10

Főszereplők: Dominic West , Lance Reddick , Sonja Sohn ,





Epizód lista

Ep.1 Többet kevesebből

Megjelent: 2008-01-06

Az évadnyitó epizódban Baltimore polgármestere, Tommy Carcetti a pénzhiánnyal szembesülve, szigorú pénzügyi előírásokat vezet be. A kampányában ígéretet tett a bűnözés csökkentésére. ám városháza megszorításai minden területet érintenek, így a rendőrséget is. A helyi újság, a Baltimore Sun munkatársai is a leépítéstől félnek. Két fiatal újságíró, Alma Gutierrez és Scott Templeton címlapsztorit kerít egy politikusról, aki drogdílerrel üzletel. Marlo, Proposition Joe és a többi bandavezér egy hotelben találkoznak, hogy megbeszéljék a terület felosztását.

Ep.2 Meg nem erősített értesülések

Megjelent: 2008-01-13

Freamon nyomozó úgy látja, ha a drogháború elveszett is, a drogpénzt lehetne követni, elsősorban Clay Davies szenátor jótékonysági projektjein keresztül, amelyekhez rendszeresen érkezik a pénz, de valós fejlesztés nem történik. Marlo érzi, hogy a rendőrségi megfigyelésének vége, ezért kiadja az utasítást: Omárt meg kell találni. Ez persze csak személyes ügy, Marlo üzletileg is kezd egyre nagyobb léptékben gondolkodni, és közvetlen kapcsolatot keres a görögökkel, Joe beszállítóival.

Ep.3 Meg nem nevezett források

Megjelent: 2008-01-20

McNulty átnézi az utóbbi évek meg nem oldott gyilkossági ügyeinek jegyzőkönyveit, olyan hullák után kutatva, amelyeket beállíthatna a kitalált sorozatgyilkos áldozatainak sorába. Az elképedt Bunk hiába figyelmezteti, hogy ez az állásába kerülhet, McNulty a végletekig eltökélt, mert nem lát más utat, hogy támogatást csikarjon ki a városvezetéstől a Marlo utáni nyomozás folytatására. A Baltimore Sun szerkesztőségében váratlan bejelentés miatt hívják össze a munkatársakat: a chicagói központú cég számos külföldi irodáját bezárja és a leépítés az ő részlegüket is érinti: ezentúl többet kell teremteniük kevesebből - persze csak azoknak, akik az állásukban maradnak.

Ep.4 Átmenetek

Megjelent: 2008-01-27

Megbízható Joe koszorút rendel Butchie temetésére, és a felirattal jelezni akarja, hogy nem ő a felelős a vak ember haláláért, Slim Charles azonban kétségének ad hangot, hogy vajon egy felirat meggyőzi-e Omart, hogy ne rajtuk akarjon bosszút állni. Vondas újra találkozik Marlóval, és világossá válik számára, hogy a fiatal kábítószer-kereskedővel mostantól komolyan számolnia kell. Freamon nyomozó az államügyész elé tárja a terhelő bizonyítékokat Clay Davies szenátor ellen, ami akár harminc év börtönbüntetés kiszabására is elég volna.

Ep.5 Nyilatkozatok

Megjelent: 2008-02-03

Marlo szövetséget köt egy drogterjesztővel, aki új trükköt mutat neki. McNulty információmorzsákat juttat Gutierreznek, amire ráharapnak az újságnál. A meggyilkolt hajléktalanok ügye így nagyobb figyelmet kap. Dukie Dennis Wise-hoz és Michaelhez fordul. Clay Davis új szövetségesre talál, de ez sem menti meg attól, hogy Bond államügyész vádat emeljen ellene. Az ügyvéd Maurice Levy és az egykori nyomozó, Herc a pereskedésre készül. Elene szembekerül a volt férjével. Bubbles fél az új lehetőségtől. Omar türelmesen szemléli, ahogy Marlo kidobja a csaliját.

Ep.6 A dickensi nézőpont

Megjelent: 2008-02-10

Chris Partlow és társai átvizsgálják Monk lakásának környékét, ahol előző éjjel a tűzharc folyt. Marlo maga is szemügyre veszi az emeleti erkélyt, ahonnan Omar alávetette magát, és egyikük sem érti, hová tűnhetett. McNulty megmutatja Bunk Moreland nyomozónak a Baltimore Sun hasábjain megjelent riportot a sorozatgyilkos telefonhívásáról, és elmondja, hogy az újságíró nyilvánvalóan maga találta ki az egészet. Bunk ettől csak még jobban fel van háborodba McNulty merészségén, és azt hangsúlyozza, hogy ő igazi ügyeken nyomoz.

Ep.7 Kihasználva

Megjelent: 2008-02-17

McNulty elváltoztatott hangon felhívja a Baltimore Sun tudósítóját, Scott Templetont, aki a nyilvánvalóan hamisított riportot írta, és a sorozatgyilkosnak kiadva magát megfenyegeti és újabb gyilkosságokat ígér. Carcetti sajtóértekezletet tart a hajléktalanok elleni gyilkosságokról, és bejelenti, hogy minden eszközt megad a rendőrségnek, ami a gyilkos felderítéséhez szükséges. McNultyt bízzák meg a nyomozás vezetésével, akinek most annyi túlóra áll a rendelkezésére, hogy azokat cseles elszámolással más folyó ügyekre is tudják fordítani kollégáival.

Ep.8 Tisztázások

Megjelent: 2008-02-24

McNulty beszámolót tart Carcetti polgármester és a rendőrség vezetői előtt a sorozatgyilkossági ügy fejleményeiről. Mivel Carcettinek most politikai céljaihoz nagyon nagy szüksége van a rendőrség pozitív eredményeire, minden támogatást megígér, többek között értékhatár nélkül bérelhetnek civil járműveket egy belvárosi autókölcsönzőből. Gus Haynes, a Baltimore Sun szerkesztője a hátsó bejáratnál tartott cigarettaszünetben kifejti kollégáinak, mennyire nem bízik Scott Templeton újságírói tisztességében, de a sorozatgyilkos eléggé valóságosnak tűnik ahhoz, hogy nekik folyamatosan hajléktalanokról kelljen írniuk az év hátralévő részében.

Ep.9 Késői kiadás

Megjelent: 2008-03-02

Lester Freamon elfog egy üzenetet Marlo telefonjáról, amely egy városszéli helyen jelöl meg találkozót, amelyből a nyomozó arra következtet, hogy új anyag beszállítására lehet számítani. Gyanúja beigazolódni látszik, amikor Chris Paltrow-t figyelik meg, amint belép a megjelölt raktárépületbe. A polgármester képviseletében Michael Steintorf azzal keresi fel Rawls rendőrfőkapitányt és Daniels ezredest, hogy hangsúlyozza, a városházának a rendőrségi statisztikák gyors és radikális javulására van szüksége. Egyikük sem sejti, milyen gyors és radikális lesz a változás.

Ep.10 Lapzárta

Megjelent: 2008-03-09

Carcetti egyszerűen nem jut szóhoz, amikor Daniels közli vele az igazságot a hajléktalanokat ölő sorozatgyilkosról. A válsághelyzetben összegyűlt vezetők mind a legrosszabb következményektől tartanak, ám hamarosan újabb drámai fordulat áll be az ügyben. Lester Freamon felkeresi a bíróságon azt az ügyészt, aki az utóbbi két év során fizetésének háromszorosát vesztette el Atlantic City-i kaszinókban, így nem volt nehéz kitalálni, hogy ő szivárogtatott ki bírósági információkat a drogügyvéd Levy-hez. Gus Haynes, a Baltimore Sun szerkesztője elismeréssel fogadja az ifjú újságíró, Fletcher személyes hangú írását Bubbles-ról, a volt drogosról, akinek sikerült új életet kezdenie.