Nincs kép

I. Világháború: Az első modern háború 1. évad (2014)

Vissza a sorozat adatlapjára

I. Világháború: Az első modern háború sorozat 1. évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a I. Világháború: Az első modern háború sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 1. évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 4

Főszereplők: Tom Bromhead , David Silbey , Harry Pritchett ,





Epizód lista

Nincs kép

Ep.1 Páncélozott szörnyek

Megjelent: 2014-07-26

A tankok voltak az első páncélozott harci gépezetek, amelyeket a csatamezőn használtak. Ezek a "szárazföldi hajók", ahogyan először nevezték őket, Winston Chruchill kiállásának köszönhetően vetették be. Első változatait az amerikai traktor hernyótalpakkal felszerelt változatából alakították ki teljes titokban, oly módon, hogy képes legyen áttörni az ellenség megerősített harcállásain, és védelmet nyújtson a gyalogságnak az ellenséges tűztől. Noha az első éles bevetésükön, a Somme-i csatában csúfos kudarcot vallottak, lerobbantak és beleragadtak a sárba, a brit kormányzati propagandának köszönhetően sorsuk mégsem pecsételődött meg, és a később megépített több ezer tank a háború döntő fegyverévé vált.

Nincs kép

Ep.2 Masszív légitámadások

Megjelent: 2014-07-26

Noha a legtöbben úgy gondolják, hogy a villámháborús stratégiát a II. Világháborúban vetették be először, annak gyökerei az I. Világháborúhoz nyúlnak vissza. A bombákat óriási léghajókkal szállították, amelyeket gróf Ferdinand von Zeppelin tervezett, aki ihletét az amerikai polgárháborúban szerezte, ahol mint katonai megfigyelő vett részt, és először ült hőlégballonban. Ezek a levegőnél is könnyebb szerkezetek kétszer hosszabbak voltak, mint a Szabadság-szobor, és képesek voltak több száz mérföldet is repülni, miközben a repülőgépek hatótávolsága néhány száz méterben volt mérhető.

Nincs kép

Ep.3 A halál felhői

Megjelent: 2014-07-26

A németek figyelmen kívül hagyva az általuk is aláírt nemzetközi egyezményeket, vegyi fegyvereket vetettek be. Ez esetben klórgázt, amely egy nagyon mérgező elem, melyet vegyi színezékek előállításánál használtak és óriási készletekkel rendelkeztek belőle. Ez az esemény a mérges gázok felhasználásának a kezdeti lépése volt, és mindkét fél egyre hatékonyabb szereket vetett be a másik ellen, miközben próbálták kidolgozni a hatékony védekezési formákat is. Egy merész brit terv során bányászati és robbantási szakértők 450 tonna robbanószert helyeztek el egy rejtett alagút hálózatban, amely aztán 10000 német katona halálát okozta. A robbanás a 140 mérföldre levő Downing Street 10 ablakait is megrázta, még Svájcban is följegyezték, mint földrengést.

Nincs kép

Ep.4 Víz alatti gyilkosok

Megjelent: 2014-07-26

Az Atlanti-óceán gyilkos tereppé vált, miközben a német tengeralattjárók és a brit haditengerészet összecsapott egymással. A lopakodó és csendes gyilkosok a háború végéig 5200 hajót süllyesztettek el, csaknem térdre kényszerítve a briteket. Azonban az őrült támadások során elsüllyesztettek egy amerikai utasszállító hajót is, a Lusitania-t, közel 2000 ember halálát okozva. Az amerikai felháborodás Wilson segítségére volt abban, hogy a kongresszust meggyőzve az Egyesült Államok hadba léphessen. Végül a szövetséges tengeri blokád megadásra kényszerítette Németországot, de a tengeralattjárók félelmetesen hatékony fegyvernek bizonyultak.