1. évad

Mondák a magyar történelemből 1. évad (1986)

Vissza a sorozat adatlapjára

A magyarság történelmének a mondák világában gyökerező fejezetei elevenednek meg a Jankovics Marcell bábáskodása alatt készült rajzfilmsorozat kockáin. A részletes beszámolót adó epizódoknak hála, nyomon követhetjük a magyar nép egykor volt hányattatásait, megismerhetjük a régmúlt gyakorta emlegetett alakjait - tisztább képet kapva a közismert és kevésbé emlegetett legendákról, eseményekről. A némi humorral fűszerezett történetek Mádi Szabó Gábor ízes tolmácsolásában kerülnek képernyőre.


Epizódok száma: 13

Főszereplők: Gábor Mádi Szabó ,





Epizód lista

Ep.1 Álmos vezér

Megjelent: 1986-01-01

A krónikás elbeszélése alapján készült film annak az Álmos vezérnek csodás születését, életét és tragikus halálát dolgozza fel, aki mai hazájukba vezette a magyarokat.

Ep.2 A fehér ló mondája

Megjelent: 1986-01-08

A film Pannónia (a Dunántúl) meghódítását meséli el a krónikai hagyományt a történelmi igazsággal (vagy inkább csak feltevésekkel?) vegyítve.

Ep.3 Szentgalleni kaland

Megjelent: 1986-01-15

A szentgalleni szerzetes által lejegyzett kalandozások-kori történet azt meséli el, hogyan szelídítette meg az együgyű Heribald fráter a kolostorra törő vad (a hírüknél mégis jóval szelídebb) magyarokat.

Ep.4 Lehel kürtje

Megjelent: 1986-01-22

Lehel vezér az augsburgi vereség után foglyul ejtőjétől, a német királytól azt a kegyet kapja, hogy kivégzése előtt még egyszer kürtjébe fújhat. Lehel kürtje halálra sújtja a királyt.

Ep.5 Botond

Megjelent: 1986-01-29

Botond története Bizánc falai alatt játszódik a 10. században. A Képes Krónika történetét alapul véve mondja el Botond hőstettét.

Ep.6 Istvánt királlyá koronázzák

Megjelent: 1986-02-05

Első királyunk születését, hatalomra kerülését és megkoronázását dolgozza fel a film Árpád-kori legendák alapján.

Ep.7 Zotmund

Megjelent: 1986-02-12

Zotmund, akit Búvár Kund néven is ismernek, a XI. században élt búvár legény. Neki köszönhető, hogy Pozsony felszabadult a német császári seregek ostroma alól, miután hadieszközökkel és élelemmel megrakott hajóikat megfúrta és elsüllyesztette.

Ep.8 Vértes

Megjelent: 1986-02-19

A címbeli hegy a krónikás hagyomány szerint úgy született, hogy a Magyarország meghódítására készülő német császár vértesei itt szenvedtek vereséget I. András király hadnépétől.

Ep.9 Korona és Kard

Megjelent: 1986-02-26

A két testvér, András király és Béla herceg, viszályát idézi fel a film, amelynek középpontjában az a hírhedt zengővárkonyi jelenet áll, amikor a király életveszélyes választás elé állította öccsét.

Ep.10 Szent László utolsó győzelme

Megjelent: 1986-03-04

Az Anjou-kori legenda szerint egy tatár betörés idején Székelyföldet Szent László mentette meg. A király fej-ereklyéje megjelent a csata színterén és a sereg élére „állott”. A jelenés erőt öntött a magyarokba, a tatároknak viszont inukba szállt a bátorságuk.

Ep.11 Jankula

Megjelent: 1986-03-11

Heltai Gáspár közvetítésével maradt fenn ez a mendemonda, mely szerint Hunyadi Zsigmond király ivadéka volt. A történetből arra is fény derül, miként szerezték címerüket és birtokaikat a Hunyadiak.

Ep.12 Kemény Simon

Megjelent: 1986-03-18

Heltai Gáspár elbeszélése annak a vitéznek állít emléket, aki egy törökkel vívott csatában Hunyadival sisakot és vértet cserélt, hogy a vezér életét megmentse.

Ep.13 Mátyást királlyá választják

Megjelent: 1986-03-25

A film igazi főszereplője nem is a mondák és mesék majdani legkedveltebb királyhőse, hanem nagybátyja, Szilágyi Mihály, aki – már Heltai Gáspár krónikája szerint is – valóságos puccsal ültette trónra a még gyermek Mátyást.