Nincs kép

A fekete város 1. évad (1972)

Vissza a sorozat adatlapjára

A fekete város sorozat 1. évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a A fekete város sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 1. évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 7

Főszereplők: Ferenc Bessenyei , Tibor Bitskey , Ilona Kállay ,





Epizód lista

Nincs kép

Ep.1 A gyanú

Megjelent: 1972-01-01

A történet az 1700-as évek előestéjén játszódik. A korán megözvegyült Görgey Pál, Szepes vármegye alispánja komor hangulatban várja az új évet, miközben Lőcse városa vigassággal köszönti a születő évszázadot. A szilveszteri ólomöntés a városatyák mulatságát is baljós jövendöléssel zavarja meg. A rossz előérzet beigazolódik. A hagyományos újévi vadászaton a hirtelen természetű alispán lelövi a lőcsei bírót, és ezzel hosszú háborúság kezdődik a vármegye és a város között, melyben először Görgey a vármegye tekintélyéért, majd később saját életéért küzd. A lőcsei polgárok pedig a rajtuk esett sérelmet akarják megtorolni, ráadásul megerősíteni a szász kiváltságokat… A televíziós sorozat Mikszáth Kálmán azonos című regénye alapján készült.

Nincs kép

Ep.2 Szemet szemért

Megjelent: 1972-01-08

A lőcsei szenátorok körülhordozzák a haldokló főbírót Görgey birtokán, míg utolsó csepp vére el nem folyik, ugyanis egy régi és már elfelejtett privilégium szerint a lőcsei bíró vérének földszerző ereje van. Görgey kastélyában várja, vajon megtorolja-e Lőcse város főbírójának meggyilkolását. A sértett város szenátusa bosszút esküszik és Görgey fejét követeli.

Nincs kép

Ep.3 Két szomszédvár

Megjelent: 1972-01-15

Lőcse a város főbírája gyilkosának megbüntetésére készülődik. Görgey intézkedéseket tesz a várható támadás elhárítására: görgői sasfészkének védelmére hadsereget szervez, melynek élére a háborúból hazatért Bibók Zsigmondot állítja. Rozáli tartózkodási helyén pusztít a fekete halál. Amikor az alispán erről értesül, leánya megmentésére indul.

Nincs kép

Ep.4 Rozáli

Megjelent: 1972-01-22

Görgey Pál egy biztonságos erdészlakban találja meg Rozálit. Tekintettel a közeledő háborúra úgy dönt, biztonságos helyre, egy fallal körülvett városba viszi a leányt, ahol végre úri kisasszonyt faragnak belőle. A választása Lőcsére, Klöster Matild intézetére esik. Álnéven, Quendel apóval viteti a lányt a városba, és a hosszú úton sok viszontagság éri Rozálit, a rablótámadástól a szerelemig.

Nincs kép

Ep.5 Az áruló

Megjelent: 1972-01-29

Fellángolt a Rákóczi Szabadságharc. Amikor Görgey megtudja, hogy bátyja Rákóczihoz készül csatlakozni - hogy egy újabb kalandtól megmentse - elfogató parancsot ad ki ellene. Ezt azonban Bibók Zsigmond az alispán ellen akarja felhasználni. A lőcsei szenátus nehéz helyzetbe kerül, mert a polgárok haragszanak a fekete ruha és a vigasságok eltörlése miatt. Végül is már évek óta gyászolnak. A város vezetése elhatározza, hogy a következő farsangig végeznek Görgey Pállal.

Nincs kép

Ep.6 Egy szál rózsa

Megjelent: 1972-02-05

Fabricius Anti és Rozália között egyre jobban elmélyül a szerelem, miközben a fiatal szenátor egyáltalán nem sejti, hogy a gyűlölt alispán leányát szereti. A fiatal Görgey György is egyre jobban belehabarodik gyönyörű unokahúgába, és a két ifjú közt megindul a féltékenykedés. Eközben Bibók Zsigmond az elfogató parancsot eladja Lőcsének, és a város kapva-kap az alkalmon, abban reménykedve, hogy a fejedelem vagy a császár majd leszámol helyettük az alispánnal. Az új főbíró egyenesen a fejedelemhez fordul.

Nincs kép

Ep.7 Szeszélyes gondviselés

Megjelent: 1972-02-12

A lőcsei bírónak most sincs szerencséje az elfogatóparanccsal. A tömlöcbe zárt Bibók szökési tervet forral. Görgey a nemesek és a nádor nyomására elhatározza, hogy a következő megyegyűlést Lőcsén, a megyeházán tartják meg. Bibók kiszabadul, és a börtönből egyenesen Lőcsére tart, hogy elárulja Görgey tervét. Az alispán a vármegyei nemesek és hajdújai élén elindul Lőcsére.