2. évad

Maffiózók 2. évad (2000)

Vissza a sorozat adatlapjára

A második évad elején Jackie bátyját, Richie Aprile-t kiengedik a börtönből, aki irányíthatatlannak bizonyul az üzleti ügyeket illetően, és viszonyt kezd Tony nővérével Janice-szel, aki Seattle-ből érkezett haza. Tony barátja, „Big Pussy” visszatér New Jerseybe a váratlan eltűnése és távolléte után, és Tony rájön, hogy az FBI informátora. Tony, Silvio Dante és Paulie Walnuts megölik Pussyt egy jachton, majd láncokat tekernek rá és a tengerbe dobják. Christopher Moltisanti többéves kapcsolat után eljegyezte a barátnőjét, Adriana La Cervát. Matthew Bevilaqua és Sean Gismonte, a két zongoracipelő elégedetlen a munkájuk szervezeten belüli elismerésével, és megpróbálnak nevet szerezni maguknak azzal, hogy megkísérlik megölni Christophert. A tervük visszafelé sül el, Christopher túléli a támadást (bár súlyosan megsebesül), és önvédelemből megöli Seant, Tony és Big Pussy pedig hamarosan elintézik Matthew-t is. Juniort házi őrizet alá helyezik a tárgyalásáig. Richie-t zavarja, hogy Tony mondja meg neki mit tegyen, ezért arra kéri Juniort, hogy ölesse meg Tonyt. Junior érdeklődést színlel, majd értesíti Tonyt Richie szándékairól, ezzel Tony egy újabb megoldandó problémát vehetett a nyakába. Azonban az ügyet Janice oldja meg váratlanul, amikor megöli Richie-t egyik veszekedésük közben. Tony, a gyilkosság minden bizonyítékát eltünteti az emberei segítségével, Janice pedig visszamegy Seattle-be.


Epizódok száma: 13

Főszereplők: James Gandolfini , Edie Falco , Jamie-Lynn Sigler ,





Epizód lista

Ep.1 A dilidoki

Megjelent: 2000-01-16

Tony nagybátyja és elődje a maffia élén, Corrado Soprano ugyan börtönben ül, de szövetkezve Livia Sopranóval parancsot ad Tony meggyilkolására. Tony eközben igyekszik legalizálni egy üzleti vállalkozását, s Christophernek is rendes állást szerez, de az unokaöccse időközben a kokain rabjává válik. Big Pussy vissza akar kerülni a bandába, s Tony beleegyezik a kérésébe, de megkéri Paulie Walnuts-ot, hogy figyeljen rá. Tony felesége, Carmela nővére váratlanul megérkezik a családhoz Seattle-ből. Mivel Tony egyre nehezebben tud uralkodni az indulatain, Carmela ragaszkodik ahhoz, hogy kezdjen el újra pszichiáterhez járni.

Ep.2 Felejts, hogy élhess!

Megjelent: 2000-01-23

Tony felkeresi nagybátyját a börtönben és számon kéri rajta, miért hagyta Líviának, hogy beleszóljon a döntéseibe. Junior bácsi természetesen tagadja, hogy őt bárki is befolyásolta volna, és arra kéri Tonyt, béküljön ki Líviával. Tony a börtönön kívül találkozik Junior egyetlen megmaradt bizalmasával, és felajánlja neki, hogy bácsikája megtarthatja a maffiafőnöki címet, sőt folytathatja korábbi tevékenységét, még akkor is, ha annak nagy része már Tony hatáskörébe tartozik. Junior bácsit közben - tekintettel "rossz" egészségi állapotára - időlegesen szabadlábra helyezik, bár természetesen megfigyelés alatt tartják. Egy építési vállalkozó Tony segítségét kéri, amikor afro-amerikai tüntetők lezárják az építési területet. Janice szeretné Lívia gondját viselni, de önzetlensége gyanakvást kelt Anthonyban. Pussy felveszi a kapcsolatot az FBI-jal.

Ep.3 Pá, fiúk!

Megjelent: 2000-01-30

Meadow részegen tér haza egy átmulatott éjszaka után, és bár Tony és Carmela igyekszik megfegyelmezni a lányukat, ám Meadow ügyesen eléri, hogy ne legyen túl szigorú a büntetés. Jackie Aprile bátyja tíz év börtön után visszatér a városba, és szeretné ott folytatni az életét, ahol abbahagyta, így hamarosan összetűzésbe keveredik Tony-val. A kicsit becsípett Dr. Melfi egy étteremben megszólítja Tony-t, aki az embereivel ott vacsorázik, és bocsánatot kér azért, hogy olyan csúnyán elküldte. Paulie, Pussy és Silvio azt hiszik, hogy Dr. Melfi Tony régi szeretője és remekül szórakoznak a dolgon. Később Dr Melfi megvitatja az ügyet a saját pszichiáterével, és arra a következtetésre jutnak, hogy a doktornőnek bűntudata van, amiért nem akart Tony-n segíteni.

Ep.4 Az óhazában

Megjelent: 2000-02-06

Tony, miután Uncle Junior-tól átvette az üzletét, jónak látja, ha felkeresi Nápolyban kollégáját, Zi Vittorio-t, a helyi maffia főnökét. Igencsak meglepődik, amikor látja, hogy Zi Vittorio valójában egy szenilis, tolókocsihoz kötött öregember, akinek az üzleti ügyeit lánya, Annalisa irányítja. Tony nagy bajban van, amikor komolyan kell tárgyalnia Annalisá-val, mert nem sikerül lepleznie, hogy voltaképpen nem tekinti partnernek, csak azért, mert nő. Később azonban lenyűgözi Annalisa ereje és esze, akárcsak az olasz maffiózók hűsége és keménysége. Végül a két főnöknek sikerül egy olyan üzletet kötnie, melynek értelmében Tony hajlandó olcsóbban szállítani a lopott autókat, ha cserébe egy vérbeli olasz maffiózó átigazol az ő emberei közé.

Ep.5 A nagylányok nem sírnak

Megjelent: 2000-02-13

Tony megteszi a szükséges lépéseket, hogy előkészítse Furio érkezését: Paulie-t és Silviót előlépteti, Pussyt viszont lefokozza, aki ezért panaszkodik Lipari ügynöknek, és mindennek elmondja Furiót. Tony véletlenül rajtakapja Richie-t és Parvatit, akik húsz év után újrakezdték viszonyukat. Christopher elkezd egy színjátszókörbe járni, ahol annyira hatalmába kerítik az érzelmei, hogy megüti az egyik társát. Tony elveszettnek érzi magát, ezért egy családsegítőhöz fordul tanácsért, aki bár nem bizonyul olyan jó hallgatóságnak, mint dr. Melfi, remek pletykákkal tud szolgálni a Sopranókról, s Tony így tudja meg, hogy az apja is pánikbetegségben szenvedett. Dr. Melfi eközben saját analízisekor rájön, hogy tulajdonképpen hiányzik neki az az izgalom, amit veszélyes betege jelentett neki, arról nem is beszélve, hogy el kell ismernie, férfiként is vonzónak találja. Úgy dönt, hogy felajánlja neki a kezelés folytatását.

Ep.6 A nagy játszma

Megjelent: 2000-02-20

Tony kezébe kerül az egyik legnagyobb összegeket megmozgató szerencsejáték New Jersey-ben, amit harminc évvel ezelőtt még az apja és a nagybátyja indítottak. A nagybácsi ódákat zeng az öccséről, és Tony olyan dolgokat tud meg az apjáról, amiről azelőtt soha nem hallott. Christopher két régi haverját kéri meg arra, hogy vállalják a játékmester szerepét, és bár a fiúk nem túl lelkesek, hogy személyzetként kell dolgozniuk, nagyon szeretnének jó benyomást tenni Tonyra. David Scatino, Tony fiatalkori barátja is beszáll egy játékba, ahol a legexkluzívabb társaság tagjai teszik meg tétjeiket, annak ellenére, hogy Tony figyelmezteti, túl nagy összegek forognak itt kockán. Tony, aki nem tudja, hogy David megrögzött szerencsejátékos, még pénzt is ad neki kölcsön, s a játék végére David 45.000 dolláros tartozást halmoz fel. Amikor Richie meglátja, hogy David, aki jelentős összeggel tartozik neki, megint játszik, haragra gerjed és rátámad. Tony, akit dühít, hogy Richie látszólag nem vesz tudomást arról, hogy ki is a főnök valójában, úgy dönt, hogy ideje móresre tanítani Richie-t, ezért elrendeli, hogy David csak akkor fizetheti meg a tartozását neki, ha azt a pénzt, amit tőle kért kölcsön, már megadta. Parvati arra bíztatja Richie-t, hogy ne hagyja a dolgot ennyiben.

Ep.7 Mi az élet értelme?

Megjelent: 2000-02-27

A tizenhárom éves Anthony elköti Carmela autóját a barátaival, de a kaland olyan szerencsétlenül végződik, hogy belerohannak egy parkoló teherautóba. Amikor a szülei megpróbálnak a lelkére beszélni, meglepetten veszik észre, hogy konfirmáció előtt álló kamasz fiúkban egy egzisztencialista filozófus veszett el. Christopher teljesen Hollywood - és egy Amy nevű csinos filmes - hatása alá kerül. Amy abban bízik, hogy Christopher segítségükre lehet egy maffiáról készülő filmben, de amikor a fiú megtudja, hogy fel akarják használni az egyik bizalmasan elmesélt történetét, gyorsan véget vet a bimbódzó románcnak. Pussy ultimátumot kap az FBI-tól: vagy hajlandó lehallgatókészüléket viselni egy közelgő "családi" összejövetelen, vagy harminc évet kap kábítószer-kereskedelemért.

Ep.8 A bőrkabát

Megjelent: 2000-03-05

Carmela szeretné, ha Meadow egy előkelő iskolába járna, mert tudja, hogy tulajdonképpen ettől függ a jövője, ezért megkéri a szomszédnőjét, hogy írasson ajánlólevelet a nővérével a lánya számára. Tony Richie-vel akar Beamsie számára rámpát építtetni a házához, és bár Richie először megpróbál ellenszegülni, később belátja, hogy jobb, ha nem mond ellent Tony-nak, és békítőleg nekiajándékozza féltve őrzött bőrdzsekijét, amit annak idején kemény küzdelem árán nyert el. Később, amikor meglátogatja Carmela-t, a drága ruhadarabot a gondnoknő férjén látja viszont. Christopher végső elkeseredésében, hogy elveszítheti Adriana szerelmét, megkéri a lány kezét. Matt-nek és Scan-nek elege lesz abból, hogy ők állnak a maffia legalján, és elhatározzák, hogy tesznek valamit ez ellen. Merényletet készítenek elő Christopher ellen, a rajtaütés azonban lövöldözéssé fajul, Christopher megsebesül, Scan pedig halálos sebet kap. Matt Richie-hez menekül, és elmondja neki, hogy csak azért csinálták az egészet, mert tudták, hogy ő nem nagyon szereti Christophert. Richie dühösen elkergeti Matt-et, és kétségbe esik, hogy Tony rajta fog bosszút állni?

Ep.9 Végtelen határok

Megjelent: 2000-03-12

Christophernek némileg javul az állapota és lekerül a lélegeztetőgépről. Silvio megpróbálja megvígasztalni a kétségbeesett Adrianát, miközben Tony bosszúra készülődik. Carmela arra kéri Tonyt, hogy sterilizáltassa magát, mert attól fél, tudva férje alkalmi kalandjairól, hogy esetleg egy váratlan gyermekáldás köszönt be. Christophernek váratlanul rosszabbra fordul az állapota, és az aggódó család a kórházba siet. A fiú egy percig a klinikai halál állapotába kerül, de sikerül megmenteni, és amikor Tony és Paulie bemennek hozzá, különös üzenetet ad át Paulinak attól a maffiózótól, akit annak idején Paulie vert agyon. Paulie halálra rémül, és kikéri egy szakértő véleményét, aki megerősíti, hogy bosszúálló szellemek igenis léteznek. Dr. Melfi megpróbálja ráébreszteni Tonyt arra, hogy mennyire elítélendő a "foglalkozása", de a maffiafőnök képes megmagyarázni, miért van szükség a munkájára. Pussy Matt nyomára bukkan, és Tony ragaszkodik ahhoz, hogy ketten álljanak bosszút rajta.

Ep.10 A nyomozás

Megjelent: 2000-03-19

Egy tanú azt állítja, hogy látta Tony-t valakivel a Matt ellen elkövetett merénylet helyszínén, ezért az FBI be akarja idézni a maffiafőnököt. Lipari ügynök megpróbálja Pussy-t rávenni arra, hogy szerezzen bizonyítékot Tony ellen, cserébe egyértelműen tisztáznák az ő szerepét az ügyben. Meglehetősen nyugtalanító ügyei ellenére Tony igyekszik jó apa lenni, de Anthony inkább a haverjai társaságát választja ahelyett, hogy moziba menne a papájával. David Scatino nem tudja kifizetni az adósságát a maffiózóknak, így Tony és Richie átveszik tőle a sportkereskedését, és Tony szándékosan csődbe juttatja a vállalkozást. David felesége bemutatja a bátyját, Vic-et Carmela-nak, és az asszonynak egyből megtetszik a fiatalember.

Ep.11 Házi őrizet

Megjelent: 2000-03-26

Az FBI nem mond le Tony letartóztatásáról, ezért a maffiózó ügyvédje azt javasolja, hogy egy időre foglalkozzon az egyik teljesen legális üzletével. Tony megfogadja a tanácsot, de nagyon rosszul érzi magát így, tétlenségre kárhoztatva, miközben kiderül, hogy Richie és Junior egy kábítószerügybe bonyolódtak. Tony, akinek elege van Richie engedetlenségéből, megparancsolja, hogy hagyjanak fel a kábítószer-kereskedelemmel, mert attól tart, hogy ha lebuknak, az alapos vizsgálatot von maga után. Dr. Melfi enyhén ittas állapotban nyilvános veszekedésbe bonyolódik egy étteremben, majd amikor saját terapeutájával megbeszélik az ügyet, arra a következtetésre jut, hogy alkoholizmusa miatt most már kezelésre van szüksége. Uncle Junior találkozik egy régi hölgyismerősével, és a nő kedvéért hajlandó belemenni egy mértéktartó, decens kapcsolatba. Richie egyik szállítója végül mégis lebukik, mire Tony úgy dönt, hogy dacára ügyvédje figyelmeztetésének, ismét kezébe veszi az ügyek irányítását.

Ep.12 Herceg fehér lovon

Megjelent: 2000-04-02

Pussy leadja a drótot az FBI-nak, hogy Chris rablásra készül. Sal követi társait a helyszínre, ám menet közben elüt egy kerékpárost. Richie-nek elege van Tonyból. Embereket toboroz, hogy saját bandát alakítson. A kísérlete azonban kudarcba fullad. Mindezt látva Junior jobbnak látja visszavonulót fújni, és figyelmezteti Tonyt, hogy Richie lázadásra készül ellene. Tony elhatározza, hogy egyszer és mindenkorra végez Richie-vel. Tony szakít a szeretőjével, aki öngyilkosságot kísérel meg. Kárpótlásul a férfi beajánlja őt egy pszichológushoz, és 75 ezer dollárt ad neki.

Ep.13 Elátkozott kastély

Megjelent: 2000-04-09

Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben Tony Soprano háza táján: remek üzleti sikereket ért el, Richie halott, Janice messze jár, Liviát pedig éppen most készül elutaztatni. Sikereit Pussy-val és Silvióval ünnepli meg, majd egy gyönyörű bunda segítségével sikerül kibékítenie Carmelát is. Jókedvének azonban egy kellemetlen ételmérgezés vet véget, és a lázas maffiózónak szörnyű rémálmai vannak, köztük egy olyan, melyben Pussy FBI-ügynökként jelenik meg. Rosszat sejtve Silvióval Pussy lakására mennek, ahol megtalálják a lehallgató készüléket. Liviát feltartóztatják a repülőtéren, mert hamis repülőjeggyel akart utazni, s hamarosan megérkeznek az FBI-nyomozók, hogy házkutatást tartsanak Tonynál. A bajba került maffiafőnöknek az az egyetlen szerencséje, hogy jó ügyvédje van.