3. évad

Agymenők 3. évad (2009)

Vissza a sorozat adatlapjára

Világok ütköznek 3. évadban! A szerelmi viszony Pennyvel megnyitotta a nagy, széles, csodálatos romantika világát Leonard számára. De Sheldon úgy szereti a világot, ahogy eddig volt, köszöni szépen. Mint egy vicces képregényben, az agyas, tudatlan Sheldon és gyakorlatias Penny nevetségesen verseng egymással.


Epizódok száma: 23

Főszereplők: Johnny Galecki , Jim Parsons , Kaley Cuoco ,





Epizód lista

Ep.1 Az elektromos konzervnyitó vallomása

Megjelent: 2009-09-21

Az Északi-sarkról hazaérve Sheldon megtudja, hogy Howard és Raj meghamisították a kísérletet, mert Sheldon elviselhetetlen volt, amikor nem a várt eredményeket kapta. Sajnos Sheldon már írt a Caltech egyetemre és bejelentette a húrelmélet sikeres bizonyítását, amiért már a zsebében érezte a fizikai Nobel-díjat. A szégyen miatt felmond az egyetemen, és az anyjához költözik, akivel az őt visszatérésre csábító barátai szeme előtt hamar összeveszik (anyja kreacionista, Sheldon pedig evolucionista) és visszaköltözik Kaliforniába. Mint kiderül, ez a veszekedés is arról szólt, milyen jól ismerik az anyák a fiaikat, és csak jót akarnak nekik. Eközben Leonard és Penny kapcsolata sok viszontagság után révbe ér, az együttlét után azonban mindketten kínosan érzik magukat.

Ep.2 Tücsök és bogár

Megjelent: 2009-09-28

Leonard és Penny kapcsolata változásokon megy keresztül. Kellemetlenül érzik magukat a történtek miatt, nem tudnak felengedni egymás társaságában ezért sokat isznak a következő randijukon. Mivel ez sem működik, úgy döntenek, ismét csak barátok lesznek. Amint ezt kimondták, mindketten meggondolják magukat, és ismét adnak egy esélyt a kapcsolatnak. Sheldon és Howard a legértékesebb képregényeikkel fogadnak egy tücsök faját (mezei vs. pirregő) illetően. Végül beviszik a tücsköt az egyetem rovarszakértőjéhez, aki Howard javára dönt, így Sheldon elveszti banki széfben őrzött egyik képregényét.

Ep.3 Csajozós este

Megjelent: 2009-10-05

Sheldon a kísérleti patkányok mintájára azzal próbálja fejleszteni Penny-t, hogy az általa helyesnek ítélt viselkedésért csokoládéval jutalmazza. Howard és Raj gót-klubba mennek, ahol két lánnyal találkoznak, akik meghívására egy tetoválónál kötnek ki, ahol beismerik, hogy nem gótok és inkább lemondanak a lányokról, mint hogy ténylegesen tetováltassák magukat.

Ep.4 A főnökök főnöke

Megjelent: 2009-10-12

Raj-nak új munkát kell találnia, különben visszaküldik Indiába. Vonakodva, de elfogadja Sheldon ajánlatát, miszerint mostantól neki fog dolgozni. Raj nélkül Howard magányos lesz és több időt tölt Leonard-del és Penny-vel, akik viszont kettesben szeretnének lenni, bár sajnálják elküldeni Howardot.

Ep.5 A barátnőm barátnője

Megjelent: 2009-10-19

Sheldon benevez egy gyűjthető kártya versenyre, ahol megtudja, hogy Wil Wheaton - akire nagyon haragszik, mert 10 órát buszozott azért, hogy Wheaton aláírását megszerezze egy sci-fi rendezvényen, de ő nem ment el - is részt vesz a versenyen. Az utolsó játszmában Sheldon és Raj játszik Wil Wheaton és Stuart ellen, amiben Wheaton úgy győzi le Sheldont, hogy csalással elhiteti vele, hogy a nagyanyja temetése miatt hagyta ki a rendezvényt.

Ep.6 Az a fránya foci!

Megjelent: 2009-11-02

Sheldon a gyerekkorában Texasban untig megismert amerikai futball szabályait tanítja Leonard-nek, hogy be tudjon illeszkedni Penny barátai közé, de a beilleszkedés nem jár sikerrel, mert Leonard túl gyakran idézi a szabályokat. Ezalatt Raj elveszít egy papírsárkány harcot Sheldonnal szemben, mert Howard otthagyja őt a legfontosabb pillanatban egy előttük elsétáló lány miatt.

Ep.7 Békéltető tárgyalás

Megjelent: 2009-11-09

Penny meghív magához egy gitárost, egyik volt szerelmét anélkül, hogy előbb szólna Leonard-nak, aki emiatt dühös lesz. Leonard és Penny vitája kellemetlenül érinti Sheldont, így kiderül, hogy a szülei sokat veszekedtek, mikor gyerek volt, ezért képtelen veszekedést hallani, mindenféle kényszercselekvést végez ilyenkor. Ezalatt a többiek is veszekedni kezdenek egymással és szüleikkel. Sheldon megpróbálja rávenni Pennyt, hogy kérjen bocsánatot Leonard-től, hogy ne kelljen veszekedést hallgatnia.

Ep.8 Gyanús süti

Megjelent: 2009-11-16

Leonard, Raj és Howard kempingezni mennek, hogy lássanak egy meteorzáport, de mindhárman kikészülnek a közeli kempingezőktől kapott "varázs"-sütiktől. Otthon Penny megcsúszik a zuhany alatt és kificamítja vállát, Sheldonnak kell őt kórházba vinnie. A kórházba vezető út lassú és Penny számára nagyon idegesítő, mivel Sheldon (amint ez egy előző epizódból kiderült) genetikailag képtelen volt megtanulni autót vezetni.

Ep.9 A bosszú képlete

Megjelent: 2009-11-23

Miután Howard új barátnője, Bernadette megkérdezi, hogy merre tart a kapcsolatuk, Howard egy hétig kerüli őt, hogy dönteni tudjon a kérdést illetőleg. Közben Kripke kínos helyzetbe hozza Sheldont, akinek a szobájába héliumot fecskendezve elvékonyítja a hangját, amikor egy rádióműsorban beszél. Ezek után Leonard és Raj meggyőzi Sheldont, hogy vissza kell vágnia. A visszavágás, ami egy exoterm reakció okozta habfürdőből áll Kripke számára, nagyon jól sikerül. Sajnos, amikor a bosszú megtörténik, az egyetem vezetősége és egy fontos (pénzt jelentő) küldöttség tárgyal a szobában, akik egy Sheldon által rögzített kárörvendő videoüzenetből azonnal értesülnek az elkövető (Sheldon), és az ötletgazdák (Raj és Leonard) kilétéről.

Ep.10 A nők és a fizika?!

Megjelent: 2009-12-07

Bernadette érdeklődik Leonard munkája iránt, ezért ő meghívja a laborjába. Howard emiatt féltékeny lesz, ezért Leonard szól Bernadette-nek, hogy jobb lenne, ha nem találkoznának, ebből vita alakul ki Howard és Bernadette közt. Közben Bernadette érdeklődésétől Penny is féltékeny lesz, hogy ő nem ért annyira fizikához, hogy beszélni tudjon Leonard-del a munkájáról, ezért megkéri Sheldont, hogy tanítson neki fizikát. Sheldon azonban nem épp pedagógiai érzékéről híres.

Ep.11 Ittas anyósjelölt

Megjelent: 2009-12-14

Leonard anyja, Dr. Beverly Hofstadter érkezik látogatóba, aminek inkább Sheldon örül jobban. Leonard megtudja, hogy Sheldon jobban ismeri az anyját, és a családban történt eseményeket, mint ő maga. Még azt is Sheldon után tudja meg, hogy szülei elválnak. Később Penny meghívja Beverly-t inni, és mikor visszaérnek, a legjobb barátnők lesznek, és Beverly részegen megcsókolja Sheldont.

Ep.12 Édes négyes

Megjelent: 2010-01-11

Raj Stan Lee aláírásával ellátott Hulk öklök ajándékozásával ráveszi Sheldont, hogy menjenek el egy egyetemi bulira, ahol megismerkednek két lánnyal, akikkel Sheldon lakásán Rock Band-et játszanak, és az éjszakát is ott töltik (de Sheldon külön szobában alszik). Ezalatt Leonard és Howard egy duplarandira viszik Penny-t és Bernadette-et. Leonard kineveti, hogy Penny jósnőhöz jár, ezért Penny megsértődik. Később Howard tanácsára bocsánatot kér.

Ep.13 A csapda visszavág

Megjelent: 2010-01-18

Leonard és Sheldon lakását kirabolják, ezért Howard segítségét kérik a legjobb biztonsági rendszer létrehozásában. Sheldont később elfogja a rendszer, ezért úgy dönt, elköltözik egy biztonságosabb helyre. A Montana állambeli Bozeman mellett dönt, de amint megérkezik, máris kirabolják, így visszamegy Pasadénába.

Ep.14 A pláza Einsteinje

Megjelent: 2010-02-01

Sheldon egész éjjel fennmarad, hogy választ találjon egy fizikai problémára, aminek a megszállottjává válik. Úgy dönt, alantas munkát kell végeznie, mert Einstein is akkor találta ki a relativitáselméletet, amikor a szabadalmi hivatalban dolgozott. Végül Penny mellett kezd dolgozni pincérként, fizetés nélkül. Amikor leejt egy tálcát, a törött tányérdarabok elhelyezkedése a padlón segít neki választ találni a problémára.

Ep.15 Ami jár, az jár

Megjelent: 2010-02-08

Leonard bejelenti, hogy egy professzor helyett ő utazhat Svájcba a Nagy hadronütköztetőhöz, és egy vendéget is vihet magával. Sheldon a lakótársi szerződés miatt feltételezi, hogy őt viszi magával Leonard, de ennek ellenére ő Pennyt választja. Egy nappal az út előtt Penny megbetegszik, ezért Leonard mégis Sheldonnnal akar menni, csakhogy ő is megbetegszik, ezért végül Raj-dzsal utazik el, aki nagyon boldog, hogy ott töltheti a Valentin napot.

Ep.16 Csöbörből vödörbe

Megjelent: 2010-03-01

Sheldon elszalasztja a lehetőséget, hogy találkozzon a képregénylegendával, Stan Lee-vel, mert bíróságra kell mennie egy közúti büntetés miatt, amit azért kapott, mert áthajtott a piros lámpán, amikor Penny-t vitte kórházba. Penny kárpótlásul megszerzi Stan Lee címét és beállítanak hozzá hívatlanul, aminek távoltartási végzés lesz a vége. Sheldon azonban elégedett, mert így van már két „dedikált” végzése (az egyik Leonard Nimoytól), így lassan egész gyűjteménye alakulhat ki.

Ep.17 A gyűrű ura

Megjelent: 2010-03-08

A fiúk egy nagy doboz filmes ereklyével térnek haza egy garázsvásárról, amiben megtalálható egy kellék gyűrű is a Gyűrűk Ura filmekből. Veszekedés után egy versennyel döntik el, hogy kié legyen: mindenki megfogja egyszerre, és azé lesz, aki a legtovább bírja fogni. Penny eltereli Leonard figyelmét, ezért ő feladja a versenyt, a többiek pedig elalszanak. Másnap Leonard azt állítja, visszaküldte a gyűrűt a tulajdonosához, Peter Jacksonhoz, de igazából az ágya alatt egy dobozban tartja.

Ep.18 Lámpaláz

Megjelent: 2010-03-22

Sheldon az intézetben egy díjat nyer, de vissza akarja utasítani, mert sok ember előtt erős lámpaláza van. A többiek segíteni próbálnak neki legyőzni a nyilvános beszédtől való félelmét, mindenki más módszerrel. Leonard pszichológiai elemzéssel segíti Sheldont, Penny új öltönyt vásárol vele, Raj pedig indiai meditációval próbálkozik. Részben ügyetlenségük, részben Sheldon beképzeltsége és túlképzettsége miatt a tréningek kevéssé használnak, így a díjátadón Penny alkoholt ad Sheldonnak erősítőként, aki részegen már képes elmondani a beszédét. Kiderül, hogy részegen Sheldon is éppoly normális, mint bármelyik másik átlagosan intelligens részeg: buta vicceket mesél, énekel, és a nadrágját is leveszi (bár utóbbit csak azért, hogy fizikai jelenségeket illusztráljon). A botrányos beszéd másnap már fenn van a YouTube-on...

Ep.19 Civakodók

Megjelent: 2010-04-12

Penny és a fiúk bowlingozni mennek. A képregényboltos csapat ellen játszanak, akiket emberhiány miatt Wil Wheaton erősít. Sheldon bosszúra esküszik a korábbi kártyaversenyen történtek miatt. Leonard és Penny közben összevesznek, mert Penny nem képes kimondani, hogy szereti Leonard-öt, emiatt veszít a csapatuk. Wheaton ezt megelőzően beszélt Pennyvel egy hasonló kapcsolatáról, majd később bevallja Sheldonnak, hogy direkt ugrasztotta össze Pennyt és Leonardöt, hogy legyőzzék őket.

Ep.20 Dupla vacsora

Megjelent: 2010-05-03

Leonard és Penny szakítanak. Sheldon meghívatja magát Pennyhez vacsorára, de a többieknek nem szól róla. Később bevallja Leonardnak, akit nem zavar a dolog. Ezt követően Leonard és Penny úgy foglalkoznak Sheldonnal, mint elvált szülők a gyerekükkel, Penny még Disneylandbe is elviszi őt.

Ep.21 Keresd a nőt!

Megjelent: 2010-05-10

Dr. Elizabeth Plimpton kozmológus érkezik az egyetemre, állásinterjúra, Sheldon gondoskodik az útjáról és felajánlja, hogy szálljon meg a lakásán. Leonard megpróbálja lenyűgözni Elizabeth-et a munkájával, de ő inkább lefeküdni szeretne vele. Másnap Dr. Plimpton már Raj-t akarja ágyba vinni - a világhírű fizikusnő nemcsak nimfomán, de kissé perverz is. Végül Leonard azzal magyarázza Penny-nek a történteket, hogy Elizabeth egyszerűen hagyta magát.

Ep.22 A lift titka

Megjelent: 2010-05-17

Leonard lábköröm-festés közben elmeséli Penny-nek, hogyan ismerte meg Sheldont. Kiderül, hogy Sheldon (nem szándékosan) megakadályozta Leonard-öt, hogy felfedje egy titkos rakéta hajtóanyag összetételét egy észak-koreai kémnő előtt, és megmentette az életét, amikor kiszámolta, hogy nem lesz elég ideje lemenni a lifttel a rosszul kevert, instabil rakéta hajtóanyaggal - a hajtóanyag felrobbant, emiatt romlott el a lift. Kiderül, hogyan kereste meg Sheldon a helyét a kanapén, amit Leonard vett meg, hogy ne kempingszéken kelljen ülniük.

Ep.23 Ostobák kíméljenek

Megjelent: 2010-05-24

Leonard meghívja Penny-t a tetőn végzett kísérletükre (egy lézersugarat lőnek a Hold meghatározott pontjára, ahonnan visszaverődik egy otthagyott fényes felületről), bár, mint kiderül, Penny-nek egy Zak nevű fiú-társasága van, így kettesben csatlakoznak a többiekhez. Zak igen ostobának mutatkozik. Később Penny részegen tér haza és lefekszik Leonard-del, de másnap azt mondja, hogy ez hiba volt. Közben Howard és Raj az interneten keresnek Sheldonnak társat egy társkereső oldal segítségével, ami tudományos algoritmust használ a megfelelő pár megkeresésére, és meglepetésükre találnak is. Sheldon először nem akar elmenni a randira, de Howardék megzsarolják egy koszos zoknival, így mégis elmegy. Találkoznak Amy Farrah Fowlerrel, aki Sheldonhoz hasonló viselkedésű, így jól megértik egymást.