2. évad

Magyar népmesék 2. évad (1979)

Vissza a sorozat adatlapjára

Magyar népmesék sorozat 2. évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a Magyar népmesék sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 2. évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 13

Főszereplők:





Epizód lista

Ep.1 Egyszemű, kétszemű, háromszemű

Megjelent: 1979-01-04

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy asszony, kinek volt három lánya: a legöregebbnek három szeme volt, a közbülsőnek egy, míg a legkisebbnek kettő. Az asszony elérkezettnek látja az időt, hogy férjhez adja a lányait. Csakhogy minden kérő a legkisebbet szeretné. Egy varázskecske segítségével sikerül a legifjabb lánynak, anyja és nővérei gonoszságán felülkerekedni és férjhez menni a szeretett legényhez.

Ep.2 Az égig érő fa

Megjelent: 1979-01-11

Áll egy égig érő fa a királyi udvar közepében. Egy nap óriási szél támad és felrepíti a királykisasszonyt a fa tetejére, egészen a háromfejű sárkány váráig. Sorra jönnek a daliás vitézek, de egyiknek sem sikerül megmenteni a leányt. Szerencsére akad egy bátor ifjú, a kis kondáslegény, aki megküzd a sárkánnyal.

Ep.3 A királykisasszony jegyei

Megjelent: 1979-01-18

Az agyafúrt legény a király kertjében legelteti három kismalacát. A királykisasszonynak megtetszenek a malacok és elkéri őket a fiútól. A fiú nem kér értük egyebet, csak hogy a leány húzza fel a ruháját. Egy nap a király kihirdeti, hogy annak adja a lánya kezét, aki kitalálja, hogy hol vannak anyajegyek a leány testén.

Ep.4 A bíró okos lánya

Megjelent: 1979-01-25

Mátyás király járja az országot. Egy kis faluba térve látja, hogy a helyi bírónak semmi gondja nincsen. A királynak se kell több, úgy gondolja, hogy próba elé állítja a bírót: foltozzon be egy korsót, nyúzzon meg egy malomkövet, mert ha nem akkor lefejezteti. A bírónak és lányának sikerül minden feladatot megoldani, amit a király kiszab.

Ep.5 A rókaszemű menyecske

Megjelent: 1979-02-01

A varázs róka segítségével, a legifjabb herceg megszerzi a fiatalító madarat az öreg királynak, és elnyeri a királykisasszony kezét.

Ep.6 Hamupipőke királyfi

Megjelent: 1979-02-08

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazda, annak volt három fia. Közülük a legkisebb, talán egy kicsit együgyű is volt. Mindenki meglepetésére ő lesz az arany ruhába öltözött lovag, akinek végül sikerül megszereznie az aranypapucsot és ezzel elnyerni királylány kezét.

Ep.7 A két aranyhajú fiú

Megjelent: 1979-02-15

Míg a herceg a háborúban harcol, a felesége két aranyhajú fiúcskával ajándékozza meg. A vasorrú boszorkány - aki azt szerette volna, hogy az ő lányát vegye el a herceg – elrabolja a babákat, kicserélve őket két kölyökkutyára. Mikor híre megy, hogy a hercegnek kiskutyái születtek, haragra gerjed és megöli a feleségét, majd elveszi a boszorkány lányát. A banya minden próbálkozása ellenére, a két kisbaba és az anyjuk is életben marad, ők pedig elnyerik méltó büntetésüket.

Ep.8 A csillagszemű juhász

Megjelent: 1979-02-22

A szegény ember egyetlen fia elindul szerencsét próbálni. Abba a városba ér, amelynek a királya olyan hatalmas, hogy ha eltüsszenti magát az egész ország népének rá kell mondania: „ Adj Isten egészségére!” A juhászfiúban emberére akad, hisz a fiú csak akkor hajlandó ezt mondani, ha a királykisasszony kezét megkaphatja…

Ep.9 A pulikutya

Megjelent: 1979-03-01

Jézus Urunk és Szent Péter, koldus ruhában járnak országról-országra, faluról-falura. Egy nagygazda ember behívja őket éjszakára, cserébe egy fiúgyermekkel áldják meg. Ennek a fiúnak életében nem lesz gondja, mert amit kér az mind rögvest megadatik. Meghallva ezt a szolgáló elrabolja a gyermeket, és neki köszönhetően találnak egy helyet ahol gondtalanul, gazdagságban élhetnek. Egy nap azonban a fiú tudtára jut az igazság és felkutatja igazi szüleit.

Ep.10 A rátóti csikótojás

Megjelent: 1979-03-08

A rátóti csősz talál egy úritököt. Sem ő, sem a város elöljárói nem láttak még ehhez hasonló teremtményt. Egyetértésre jutnak, hogy nem lehet más csak csikótojás, tehát ki kell költetni. Telik-múlik az idő, a tojásból nem akar előbújni a csikó. Belefáradnak a hiábavaló próbálkozásba és legurítják a tojást a dombról. A bíró látni véli, hogy a darabokra törött tökből tovaszalad egy kiscsikó.

Ep.11 Király kis Miklós

Megjelent: 1979-03-15

Egyszer az öreg király három lányát el akarják vinni a sötét fellegek. A király visszautasítja, ezért elviszik a napot, a holdat és a csillagokat. Szerencsére akad egy bátor kérő, Miklós, aki számos kalandon át, életét kockáztatva visszaszerzi az ellopott égitesteket.

Ep.12 A két koma

Megjelent: 1979-03-22

Karácsony közeledtével két szegény ember megpróbál ételt szerezni a családi asztalra. Kalandjaik során, folyton megpróbálják átverni egymást, hiszen mind a kettő a teljes zsákmányt szeretné magáénak tudni. Mivel nem sikerül egyikőjüknek sem a másik fölé kerekedni, végül testvériesen megosztoznak mindenen.

Ep.13 A csókaleányok

Megjelent: 1979-03-29

Egy nap az asszony nagyon megelégeli tizenkét lánya pimaszságát, és dühében azt mondja: “Bárcsak csókává változnátok.” Mihelyt ezt kimondja, a lányokból csóka lesz és mindannyian elrepülnek. Idővel, az asszonynak születik egy fia, aki nővérei történetét megtudva, elhatározza, hogy keresésükre indul. Szerencsésen rájuk talál és visszaviszi őket a szülői házba.