1. évad

Lost - Eltűntek 1. évad (2004)

Vissza a sorozat adatlapjára

Az Oceanic Airlines 815-ös, Sydney – Los Angeles repülőjáratán valahol félúton a Csendes-óceán felett meghibásodik a fedélzeti rádió, így a pilóták a közelebbi Fidzsi-szigetek felé veszik az irányt, hogy a hibát ott kijavíttathassák. Egy lakatlannak tűnő, trópusi sziget felett azonban – a tervezett útvonaltól mintegy 1000 mérföldre – a gép erős turbulenciába kerül és három nagyobb részre szakadva lezuhan. Az első évad a tengerpartra zuhant törzsrész túlélői szemszögéből ábrázolja a történteket. Az első sokkból felocsúdva néhányan – nem tudván, hogy a berendezések meghibásodtak – elindulnak a sziget belsejében lezuhant orr-részt megkeresni, hogy annak rádióján keresztül hívhassanak segítséget. Az ott még élve talált másodpilótától kapott kézirádióval egy másik csoport indul el a sziget magasabb tisztásai felé, a jobb vételben reménykedve. Kapcsolatba lépniük ugyan nem sikerül senkivel, ám befognak egy 16 éve sugárzott, francia nyelvű segélykérő üzenetet. Mivel ebből következik, hogy a segítség immáron 16 éve nem érkezett meg, a csoport tagjai megállapodnak abban, hogy felfedezésüket – elkerülendő a hisztériát – titokban tartják. Szintén nem mindenki értesül arról, hogy mindkét csoportot támadás érte az erdőben; az elsőt – megölve a másodpilótát – egy füstgomolyag, a másodikat egy jegesmedve támadja meg. A túlélők 72 fős táborából így az alapján, hogy kinek mennyi információ áll rendelkezésére, elkezdenek kiemelkedni a vezető karakterek, a sérültek ápolása kapcsán is pedig különösen Jack Shephard, egy Los Angeles-i sebészorvos. A nézeteltérések a repülőgép étel- és italkészleteinek fogyásával egyre inkább élesednek; a kényszer végül gyűjtögető utakra viszi az életben maradtakat, John Locke vezetésével pedig megindul a vadászat a szigeten élő vaddisznókra.


Epizódok száma: 24

Főszereplők: Matthew Fox , Evangeline Lilly , Terry O'Quinn ,





Epizód lista

Ep.1 Túlélők 1

Megjelent: 2004-09-22

Miután Jack magához tér, az egyetlen dolog, amit érez, a fájdalom. Majd a nap égető melege, a bambuszerdő, füst és sikolyok. Aztán jön a szörnyű felismerés: Jack rádöbben, a repülőgép, melyen utazott, lezuhant. Orvosi ösztönei azt súgják, az embereknek segítségre van szüksége. Shannon nem hajlandó segíteni a roncsok átkutatásában, mert abban bízik, hogy bármelyik percben megmenthetik őket. Kisebb keresőcsapat indul az erdőben Vincent keresésére, de csak egy rejtélyes bilincset találnak. Közben a másik csapatot egy állat futamítja meg, Sawyer azonban leteríti. Ettől fogva újabb kérdéssel állnak szembe: hogyan került egy jegesmedve a trópusi szigetre? Közben Sawyer elmeséli, hogy azt a fegyvert, amellyel a medvét lelőtte, egy halott rendőrtől vette el, aki valószínűleg egy fegyencet kísért. De ki közülük a fegyenc, és hol van most?

Ep.2 Túlélők 2

Megjelent: 2004-09-29

Miután Jack magához tér, az egyetlen dolog, amit érez, a fájdalom. Majd a nap égető melege, a bambuszerdő, füst és sikolyok. Aztán jön a szörnyű felismerés: Jack rádöbben, a repülőgép, melyen utazott, lezuhant. Orvosi ösztönei azt súgják, az embereknek segítségre van szüksége. Shannon nem hajlandó segíteni a roncsok átkutatásában, mert abban bízik, hogy bármelyik percben megmenthetik őket. Kisebb keresőcsapat indul az erdőben Vincent keresésére, de csak egy rejtélyes bilincset találnak. Közben a másik csapatot egy állat futamítja meg, Sawyer azonban leteríti. Ettől fogva újabb kérdéssel állnak szembe: hogyan került egy jegesmedve a trópusi szigetre? Közben Sawyer elmeséli, hogy azt a fegyvert, amellyel a medvét lelőtte, egy halott rendőrtől vette el, aki valószínűleg egy fegyencet kísért. De ki közülük a fegyenc, és hol van most?

Ep.3 Tiszta lappal

Megjelent: 2004-10-06

Jack egy kezdetleges sátorban próbálja megérteni egy férfi elhaló suttogását: "Ne bízzatok benne, veszélyes!". A zsebeket átkutatva Kate rendőrségi fotóit találja. Az erdőből visszafelé tartó csoport eközben éjszakai tábort üt a dzsungelben. Hosszas vita után a fegyvert Kate-re bízzák. Kate visszatérve a főtáborba négyszemközt akar beszélni Jackkel, de a férfi, várakozásával ellentétben, nem a múltját vallja be neki, hanem egy rejtélyes rádióadásról számol be. Jack elindul átkutatni a repülőgép roncsát, mert ha nem talál sürgősen gyógyszert, a betege meghal. Kate bemegy a haldokló sátrába, ahonnan hamarosan egy lövés dörrenése hallatszik.

Ep.4 A nagy túra

Megjelent: 2004-10-13

A tábort kutyaugatás riasztja fel álmából, a hang a repülőgép törzséből jön. Újabb túlélők lennének? Nem, három vaddisznó csörtet vissza a dzsungelba az emberek láttán. Itt az idő, tenni kell valamit a holttestekkel. Újabb probléma: a túlélők kifogynak az élelemből. Michael és Locke vadászni indul Kate-tel. Michael megsérül a lábán, Locke-ra pedig egy ismeretlen szörny támad. Michael és Kate Locke nélkül tér vissza a táborba.

Ep.5 A fehér nyúl

Megjelent: 2004-10-20

Jack kimenti a vízből a végletekig kimerült Boone-t, aki azt állítja, egy nő is volt vele, Jack azonban senkit sem talál, hiába merül többször a mélybe. Kate pihenésre biztatja a kimerült férfit, hiszen már napok óta nem aludt. A 47 ember ismét kétségbeejtő helyzetbe kerül, hiszen napok óta nem esett, és erősen fogytán vannak a készletek. Claire-t a szomjúságtól hallucinációk gyötrik, de a többiekkel együtt rá kell jönnie, hogy minden csepp víz eltűnt - ellopták! Jack is hallucinálni kezd, "apját üldözve" egy szakadékba zuhan.

Ep.6 A felkelő nap háza

Megjelent: 2004-10-27

Jin minden előzmény nélkül nekiesik Michaelnek. A verekedést Sawyer és Sayid szakítja félbe, akik Jint a repülőgép roncsához bilincselik. Michael később egy baltával támad a tehetetlen férfira. Közben Jack, Kate, Charlie és Locke ivóvíz után kutat. Charlie elszakadva a kis csoporttól, óvatlanul egy méhkaptárba lép. A felbőszült rovarok mindannyiukat megfutamítják. Kate egy barlangba menekül, ahol bizonyítékot talál arra, hogy előttük már mások is jártak a szigeten..

Ep.7 A pille

Megjelent: 2004-11-03

Charlie elvonási tünetekkel küzd, egyre nehezebben viseli a drog hiányát. Locke sétára biztatja, de később kiderül, csalinak használta a férfit a vaddisznóvadászathoz. Charlie visszaköveteli a drogot, amit Locke elvett tőle, mire a férfi megígéri, vissza fogja adni, amennyiben háromszor kéri tőle. Sayid antennát épít Kate-el, amivel a rejtélyes francia adást szeretnék befogni, ám az adóvevőhöz elemre is szükség lenne. Jack és Hurley megkezdik az átköltözést a barlangba, amihez Charlie felajánlja a segítségét, de közben ellop egy doboz Diazepam-ot. Váratlanul beomlik a barlang fala, és Jacket is maga alá temeti. Már mindenki feladja a reményt, hogy életben találják, csak Kate nem... Charlie aznap este harmadszor is visszakéri a drogot.

Ep.8 A csaló

Megjelent: 2004-11-10

Sawyer váratlanul megjelenik a rejtekhelyén, ahol a repülőből összeharácsolt kincseit tartja, és rajtakapja Boone-t, amint a holmija között kutat. Jack felfedezi, hogy az, aki Sayidot leütötte, az adóvevőt is ripityára törte. Az összevert Boone a táborban azt mondja a többieknek, hogy Sawyer inhalátort rejteget, amire az egyre súlyosabb állapotban lévő Shannon-nak nagyon nagy szüksége lenne. Jack és Sayid ezért megtámadják Sawyert, egy fához kötözik, és különböző kínzásokkal próbálják kihúzni belőle, hogy hova rejtette el az inhalátort. A férfi azonban csak Kate-nek hajlandó "vallani", és az információért cserébe egy csókot kér. Sayid türeme fogytán, dulakodás közben életveszélyesen megsebesíti Sawyert.

Ep.9 Magány

Megjelent: 2004-11-17

Sayid egyedül indul felfedezni a szigetet, amikor a dzsungelbe vezető drótokba botlik a földön. Követni kezdi, így hamarosan csapdába esik, majd valaki leüti. Amikor visszanyeri az eszméletét, egy titokzatos nőt pillant meg maga fölött, és a következő pillanatokban rá kell jönnie, hogy egy alkalmi kínzószékben ül. Sayid emlékein keresztül visszatekinthetünk a múltba: az iraki hadsereg katonájaként egykor ő is rabokat vallatott, mígnem egyszer gyermekkori barátnője került a "kezei közé". Választani kellett: a lány élete, vagy az övé? Eközben a szigeten a többi túlélő megrendezi első golfbajnokságukat egy vízből kisodort felszereléssel.

Ep.10 Idegenek karjában

Megjelent: 2004-12-01

Claire kétségbeesetten keresi síró kisbabáját, de csak egy üres bölcsőt talál. Társai felébresztik a rémálomból, és észreveszik, hogy a lány kezei véresek. Jack ésszerű magyarázatot talál rá, így egy kis idő múltán már senki sem hiszi, hogy a lányra támadtak a barlangban. Claire történetét egy állapotos nő képzelgéseinek veszik. A táborban maradottak közül egyedül Kate-nek tűnik fel, hogy Sayid már egy hete eltűnt.

Ep.11 Apák bűne

Megjelent: 2004-12-08

Jack és Locke meglepő nyomokat talál, amelyek arra utalnak, hogy barátaikat, Charlie-t és Claire-t valaki vagy valakik elhurcolták. Egy önkéntes keresőcsoport azonnal a nyomukba ered, de rá kell jönniük, hogy körbe-körbe járnak. Már mindannyian bánják, hogy csak egy terhes nő képzelgésének vélték a Charlie-t ért támadást. Kate-ről kiderül, hogy kitűnően tud nyomot olvasni, így találnak rá a klinikai halál állapotában lévő Charlie-ra. Sawyer és Sayid először találkozik a késelés óta.

Ep.12 A bőrönd titka

Megjelent: 2005-01-05

Kate és Sawyer váratlanul összetalálkoznak egy vízesés partján, de a játékos hangulatot hamar elrontja a mélyben felfedezett két holttest. Kate talál egy bőröndöt is, amiről azt állítja, hogy az övé, a férfi azonban elveszi tőle. Jack megígéri, hogy segít visszaszerezni, ha Kate ez egyszer nem hazudik neki, és elárulja, mi van a táskában, miért ilyen fontos. Sayid azt állítja, talán meg tudná fejteni a francia nőtől elvett térképet, de kell valaki, aki lefordítja a rajta lévő írást. Shannon végre beleegyezik, hogy segít.

Ep.13 Szív és ész

Megjelent: 2005-01-12

Boone figyelmezteti Sayidot, hogy tartsa távol magát a nővérétől. Shannon is kérdőre vonja a fiút, amiért mostanában egyre többször térnek haza üres kézzel a vadászatról. Hurley gyomra rendetlenkedik a rendszertelen étkezés miatt, így kénytelen a szótlan Jin nyomába szegődni, hogy megtanulja a halászatot. Boone fel akarja fedni a titkot Shannon előtt, ezért Locke egy fához kötözi a testvérpárt, és magára hagyja őket a dzsungelben. A fiú szemtanúja lesz Shannon halálának.

Ep.14 Apák napja

Megjelent: 2005-01-19

Micheal rajtakapja Locke-ot, amint a fiát, Waltot tanítja késsel célba dobni. Úgy véli, ez nem gyereknek való "játék", ezért eltiltja őket egymástól. Michael megfogadja, hogy nem hagyja a fiát a szigeten "vademberként" felnőni, ezért támogatók hiányában egymaga kezd hajóépítésbe. Később azonban egy jegesmedve támad rá az elkóborolt gyerekre, akinek az élete csak azon múlik, mennyire tanulta meg a leckét. Locke és Boone a dzsungelban rábukkan a kimerült Claire-re.

Ep.15 Hazatérés

Megjelent: 2005-02-09

Charlie nem hisz a szemének, amikor a táborba hozzák Claire-t. Jack próbálja magához téríteni a lányt. Ethan váratlanul felbukkan a táborban, és megfenyegeti Charlie-t, hogy amennyiben nem kapja vissza Claire-t napnyugtáig, minden nap meg fog ölni valakit a táborlakók közül. Az első haláleset után kénytelenek ezt a fenyegetést komolyan venni.

Ep.16 Törvényen kívüliek

Megjelent: 2005-02-16

Már többeknek feltűnik, hogy Charlie mostanában furcsán viselkedik. Hurley szerint ezt minden bizonnyal az Ethan halála miatti sokk okozhatja. Kate megígéri Jacknek, hogy visszaszerzi a Sawyernél lévő fegyvert. Erre remek alkalom kínálkozik, amikor Sawyer "hadat" üzen egy vaddisznónak. Kate megígéri, hogy segíteni fog a nyomkövetésben, de csak egy feltétellel - bármit kér, a férfinak teljesítenie kell. Sawyer rájön, hogy Jack apját próbálta megölni.

Ep.17 Nyelvzavar

Megjelent: 2005-02-23

Jin ismét durván viselkedik a tengerparton napozó feleségével. Michael közbelép, "köszönetképpen" Sun felpofozza. Shannon és Sayid egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Boone-nak köszönhetően azonban ez nem tart sokáig. Valaki felgyújtja az épülő tutajt, Jin égési sérüléseket szerez és Sun is lebukik.

Ep.18 Számok

Megjelent: 2005-03-02

A túlélők újra nekifognak a tutajépítésnek, ezúttal sokkal nagyobb egyetértésben, mint korábban. Hurley megtudja Sayidtól, hogy látott a francia nőnél rádióba való elemeket, valamint egy rejtélyes számsort, ami valamilyen módon Hurley életében is fontos szerepet játszik. Amíg Jack és Sayid a nő által felállított életveszélyes útvesztőben keresi a kiutat, Rousseau megosztja történetét a legvakmerőbb szigetlakóval.

Ep.19 Isteni gépezet

Megjelent: 2005-03-30

Boone és Locke továbbra sem adja fel, s kitartóan ostromolják a rejtélyes csapóajtót. Locke-nak hirtelen hallucinációi támadnak, melyben Boone-t látja meghalni. Megijed, mert megérzései nem szokták becsapni. Közben a táborban Sawyert balsejtelmű fejfájás gyötri. Ezúttal Locke múltjába pillanthatunk bele, amiből kiderül, mi tette őt "magányos farkassá".

Ep.20 Az élet rendje

Megjelent: 2005-04-06

Jack mindent megtesz annak érdekében, hogy Boone életét megmentse. Sawyer megjegyzi, hogy a fiú nem sok vadat ejtett mostanában, ezzel erősen megkérdőjelezi Locke vadászbalesetről szóló meséjét. Kate rátalál az erőben magányosan vajúdó Claire-re. Jack vérére van szükség a transzfúzióhoz.

Ep.21 Fennköltebb jó

Megjelent: 2005-05-04

Boone halála miatt ismét nehéz napok várnak a túlélőkre. Jack kis híján ölre megy Locke-kal, csupán gyenge fizikai állapota akadályozza meg ebben. Kate kénytelen altatót keverni Jack italába, hogy pihenésre bírja. Charlie önkéntes bébiszitternek áll, de ez nem túl egyszerű. Szerencsére felfedezi, hogy a kisbaba Sawyer hangja hallatán abbahagyja a sírást, így követni kezdi a férfit. Locke bevallja Sayidnak, hogy annak idején ő ütötte le. Shannon rálő a bátyja "gyilkosára".

Ep.22 Indulás előtt

Megjelent: 2005-05-11

A túlélők a monszun időszakának közeledte miatt aggódnak, ezzel együtt megindul a rivalizálás is: mindenki tagja akar lenni a tutaj "csapatának", de csak négy férőhely van. Kate megfenyegeti Sawyert, Hurley pedig véletlenül elárulja, hogy a nő egy szökött fegyenc. Michael vízét megmérgezi valaki. Sawyer elveszíti a fejét, és mindenkinek elmondja, ki is Kate valójában. Walt bavallja az apjának, hogy ő gyújtotta fel az első tutajt.

Ep.23 Exodus 1

Megjelent: 2005-05-18

Rousseau bukkan fel a táborban, és rossz hírt hoz: Jönnek, és mindenkit meg fognak ölni - hajtogatja. Clarie elmondja Charlie-nak, azért nem adott nevet eddig a gyermekének, mert úgy érzi, el fogják venni tőle, ahogyan elvették a francia nő gyermekét is. A tutaj megsérül a vízre bocsátáskor, így mindenki segítségére szükség lesz a javításhoz. Walt Shannonnak adja a kutyáját. A titokzatos szörny újra támad. Eljön a búcsú ideje.

Ep.24 Exodus 2

Megjelent: 2005-05-25

A szigeten maradtak pánikba esnek - senki sem tudja, meneküljenek-e, és ha igen, hová? Claire biztosan érzi, hogy "azok" el fognak jönni a kisbabájáért. Charlie fegyvert követel a Sayidtól, mert úgy érzi, máshogy nem lesz képes megvédeni a lányt. Shannon a bátyja összes holmijával felpakolva próbál "menekülni." Rousseau egy dinamitokkal megrakott helyre vezeti Jackéket, akik így akarják felrobbantani a titokzatos fedelet. Az akció balszerencsésen végződik: egyikük a robbanásban életét veszti. --- Charlie és Sayid a francia nő nyomába ered, megpróbálják visszaszerezni Claire elrabolt gyermekét, azonban Charlie megsérül. Locke szerint oka van a repülőszerencsétlenségnek, és ezt a sziget idézte elő. A tengeren lévő kis csapat radarja közeledő hajót jelez, de megmenekülés helyett még nagyobb bajba kerülnek - a tutaj megsemmisül, és Waltot elrabolják.