3. évad

A mentalista 3. évad (2010)

Vissza a sorozat adatlapjára

A harmadik évadban kiderül, hogy Red Johnnak van egy beépített embere az ügynökségen belül. Patrick megszerzi a listát, majd eljut Craig O'Laughlinhoz, onnan pedig Timothy Carterhez. Miután azt hiszi, hogy a férfi Red John, Jane végez vele, és az évad végén lecsukják.


Epizódok száma: 24

Főszereplők: Simon Baker , Robin Tunney , Tim Kang ,





Epizód lista

Ep.1 Tüzes égbolt

Megjelent: 2010-09-23

Egy rendkívül befolyásos üzletember nyom nélkül eltűnt, míg sofőrjét holtan találják a város kétes negyedében. A rendőrség emberrablásra gyanakszik, és ennek megfelelően felkészül a tettesek követeléseire. Hamarosan jelentkeznek is, ám szokatlan módon levél formájában. Jane biztos benne, hogy előre kitervelt gyilkosság történt.

Ep.2 Véres bizonyíték

Megjelent: 2010-09-30

Jane-t váratlanul felhívja a sógora, aki a segítségét kéri. A találkozás helyszínén azonban egy hulla várja. A rendőrség a gyilkos fegyverrel a kezében talál rá Jane-re, akit azonnal őrizetbe is vesznek. Lisbon vállalja érte a felelősséget, ezért kiengedik. A csapat mindent elkövet, hogy kiderítsék, vajon a sógora volt-e a gyilkos.

Ep.3 A vörös szellem

Megjelent: 2010-10-07

Egy fiatal lány holttestére bukkannak a Sacramento folyó partján. A lányon egy ismert szekta, a Világosság jelét találják, így Lisbonék régi ismerősüknél, Bret Stiles-nál kezdenek kutakodni. Kisvártatva az FBI is bekapcsolódik az ügybe, ugyanis már évek óta figyelik az alapítványt és ügyes-bajos dolgaikat. Jane megérzése révén a lány gyilkosát ott kell keresni.

Ep.4 Vörös szőnyeg

Megjelent: 2010-10-14

A két napja szabadon engedett Henry Dahlt holtan találják. A férfi előzőleg gyilkosságért ült, ám egy új DNS-vizsgálat az ártatlanságát bizonyította. Dahlt annak idején Max Winter feleségének megöléséért ítélték el. Most felmerül a gyanú, hogy a valódi tettes esetleg maga a férj lehetett.

Ep.5 Vörös befutó

Megjelent: 2010-10-21

Egy zsokét holtan találnak a városban. A CBI nyomozása egy helyi istállóhoz vezet, melynek tulajdonosa, Cobb Holwell az anyagi csőd szélére került, zsokéja halálával pedig egyetlen versenyzőjét is elveszítette. Sokáig úgy tűnik, a rivális istálló tulajdonosa, Frank Lockhardt áll az ügy hátterében.

Ep.6 Lány bíborban

Megjelent: 2010-10-28

Egy közismert bírónő házában gyilkosság történik. Kisebbik lányának, Abbynek a vőlegénye az áldozat, de az eset után a lánynak is nyoma vész. Miután kiderül róla, hogy drog és alkohol problémái voltak, felmerül a gyanú, hogy esetleg Abby ölte meg a vőlegényét egy veszekedés során. Jane azonban nem osztja ezt a feltevést.

Ep.7 Izzó bomba

Megjelent: 2010-11-04

Walter Mashburn épp egy céget akar vásárolni, mikor az adásvétel előtt bomba robban az irodában, és a cég vezetője, Jurij Bajoran meghal. Mivel Jurijt előző este halálosan megfenyegették, Mashburn az üzleti találkozó előtt kérte Jane-t és Lisbont, hogy biztosítsák a helyszínt. Így a gyilkos után Jane és Lisbon kezdenek nyomozni.

Ep.8 Tűzről pattant

Megjelent: 2010-11-11

Jane-t elrabolják. A tettes egy férfinak a lánynak, akit Jane korábban börtönbe küldött. A nő feltett szándéka, hogy bosszút álljon ezért, így egy vadászházba zárja Jane-t. Lisbon és a csapat nagy erőkkel kezdi meg a nyomozást. Közben a lány Lisbont is elrabolja, s azt tervezi, hogy mindkettejükkel végez.

Ep.9 Vörös hold

Megjelent: 2010-11-18

A CBI egy sorozatgyilkos nyomában van. Az elkövető elsősorban rendőrökre utazik, ám ez esetben egy civil áldozat is előkerül. A kisvárosi seriff és az emberei tehetetlenül állnak az ügy kapcsán, így Jane sajátos módszereire hagyatkoznak. Az áldozatról kiderül, hogy vőlegénye rendkívül elszántan hajtogatja, hogy bosszút áll a gyilkosán.

Ep.10 Ég a subája...

Megjelent: 2010-12-09

Karácsony tájékán egy télapó gyilkosság áldozata lesz. A balesetnek álcázott emberölés nyomai egy klinikára vezetnek, ahol gazdag betegeket kezelnek, hogy káros szenvedélyeiktől megszabadítsák őket, a forradalmi módszereket hirdető Jack Wilder vezetésével. Jane felveszi az idült alkoholista szerepét, hogy az ügy végére járjon.

Ep.11 Véres sport

Megjelent: 2011-01-06

Egy bokszmeccs alatt megölik Charlotte Mitchellt, a fiatal újságírónőt. A nő a sportág árnyoldalait szerette volna bemutatni, így szerzett tudomást arról, hogy az egyik sikeres ökölvívó, Manny Flacco vérmintáit kicserélték és az edzője leleteit adták le a mérkőzéshez.

Ep.12 Vérnarancs

Megjelent: 2011-01-20

Egy roncstelepen két halott fiatal nőt találnak. A gyilkosság elkövetési módja egy tíz évvel ezelőtti sorozatgyilkos, a Bányász módszereire hasonlít, ezért a CBI-hoz egy külsős tanácsadó érkezik. Montague meglehetősen realista nézeteket vall a nyomozást illetően, és rögtön összetűzésbe keveredik Jane-el.

Ep.13 Vörös riasztás

Megjelent: 2011-02-03

Ambert, a fiatal rendezőnőt meggyilkolták. A nő a helyi polgármester kampányában segédkezett, de közben egy korábbi gyilkossági ügyről is filmet forgatott. Az ügy gyanúsítottja, Crosswhite volt, aki a rendezőnő halála után betör a polgármesteri hivatalba, s túszul ejti az ott tartózkodókat, köztük Jane-t is.

Ep.14 Vérbosszú

Megjelent: 2011-02-10

Egy védőőrizet alatt álló férfit megölnek. Az eset egyetlen szemtanúja a férfi kislánya, Trina. Kettőjüket azért vették be a tanúvédelmi programba, mert az apa koronatanúja volt egy drogbáró ellen folyó gyilkossági ügynek, és a halálával Adrian Essex megúszná a börtönt. Trina azonban nem akar, vagy nem tud emlékezni a történtekre, így Jane-nek az a feladata, hogy valamilyen fortéllyal előcsalogassa a tettest.

Ep.15 Véres arany

Megjelent: 2011-02-17

Hadley kisvárosában dúl az aranyláz. A CBI-t egy a hegyekben talált holttesthez hívják. Egy volt szoftverfejleszőt Rick Loomis az áldozat, aki fél éve érkezett ide barátnőjével és fiával, hogy a gyors meggazdagodás útjára lépjen. A gyilkosság előtt gyakran előfordultak lopások is a környéken, így ennek tettesét a hatóságok máris gyanúsítottként kezelik. Jane azonban rájön, hogy Loomis aranybányát találhatott.

Ep.16 Tűzkirálynő

Megjelent: 2011-02-24

Egy hullát találnak az antropológiai múzeumban. A vizsgálat során kiderül, hogy a mostani gyilkosság összefüggésben egy korábbi esettel, amikor egy őrizetest felgyújtottak. Laroche veszi át a kettős gyilkosság ügyét, és a gyanú Hightower parancsnokra terelődik. A nő ezért túszul ejti Jane-t és megszökik.

Ep.17 Vese vörös habbal

Megjelent: 2011-03-10

Miach Newtont orvost a golfpályán ölik meg. Az elkövetési mód egyértelműen egy másik orvosra utal. Kiderül, hogy a Newton által elindított transzplantációs részleg a halálával erőteljes szemléletváltozáson esett át. Az elsődleges szempont egy-egy donorszerv átültetésénél, hogy a potenciális beteg mit tud érte felajánlani.

Ep.18 Bíbor típusú találkozások

Megjelent: 2011-03-31

Egy kisváros közelében holtan találják Tim Hartleyt, aki korábban azt állította, hogy elrabolták az idegenek, ezért gyakran visszajárt a színhelyre, ahol végül megölték. A bűntény külön pikantériája, hogy időközben elrabolják a holttestet.

Ep.19 Nincsen rózsa tövis nélkül

Megjelent: 2011-04-07

Egy gazdag vállalkozót holtan találnak a hajója mellett a San Franciscó-i kikötőnél. A férfi egy társkereső szolgálatot vezetett új feleségével, Ericával. Jane-nek az első pillanattól fogva gyanús a nő, és biztosra veszi, hogy ő a tettes, de Ericának sziklaszilárd alibije van a gyilkosság idejére.

Ep.20 Véres béke

Megjelent: 2011-04-28

Mr. Fishert holtan találják a műhelyében. A férfit a külügyminisztérium is figyeltette, mondván kétes üzelmekbe keveredett Irakban. Ezalatt Jane magánakcióba kezd. Felbérel egy rablót, hogy törjön be Laroche-hoz egy listáért. A betörőt azonban elkapják, aki azzal fenyegetőzik, hogy mindent kitálal a CBI-nak, ha Jane nem éri el, hogy felmentsék a vádak alól.

Ep.21 A börtön izzó árnyékában

Megjelent: 2011-05-05

Megölnek egy börtönőrt. Walton Parsellről kiderül, hogy a munkája mellett nyomozónak készült, amit a társai rossz szemmel néztek. A gyanú a rabokra terelődik, amikor kitudódik, hogy Walton egy erőszakos elítéltet át akart helyeztetni szigorított börtönbe.

Ep.22 Parázs rapszódia

Megjelent: 2011-05-12

Egy zenekar első hegedűsét holtan találják. A nyomozás során a gyanú, a helyére lépő másodhegedűsre terelődik, így az addig harmadrendű vonós hirtelen a zenekar élén találja magát. Jane csak azt szeretné kideríteni, kinek és miért állt érdekében, hogy az addig harmad-szerepet betöltő zenész a koncertmesteri helyre jusson.

Ep.23 Eper és vér 1

Megjelent: 2011-05-19

Egy hitelező cég dolgozóját bombával a testén felrobbantanak a benzinkút előtt. A merénylő a cég ügyféllistáját akarta ilyen módon megszerezni. Miután ez nem sikerült, az elkövető Lisbont is csapdába csalja, bombát erősít rá, s arra kényszeríti, hogy szerezze meg az iratokat a CBI központjából.

Ep.24 Eper és vér 2

Megjelent: 2011-05-19

Lisbon szerencséjére Jane megtudja, ki a merénylő, és így sikeresen rajtaütnek a férfin. A CBI-ban megölt rendőrgyilkos elleni nyomozás során Jane megszerzi a négy gyanúsított nevét. A négy személy közül egyvalaki bizonyosan Red John embere. Ha őt kézre kerítik, megnyílik az út Red Johnhoz.