1. Évad

Az olaj bolygója 1. Évad (2015)

Vissza a sorozat adatlapjára

Az olaj bolygója sorozat 1. Évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a Az olaj bolygója sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 1. Évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 3

Főszereplők: Iain Stewart ,





Epizód lista

Nincs kép

Ep.1 Az olaj hatása

Megjelent: 2015-02-10

1964-ben születésem évében egy felfedezés nem csak az én életemet de, Nagy-Britanniáét és a világét is megváltoztatta. Amikor Nagy-Britannia olajra lelt egy igazán exclusive társasághoz az olajtermelőkhöz ülhetett le egy asztalhoz. Ám az északi tengeri felfedezés csak egy fejezet abban az epikus történetben amely az olaj világhódításáról szól. Amikor először fúrtuk meg érte a földet kinyitottuk pandóra szerelencéjét és örökre megváltoztattuk világunkat. Általa az életünk is teljesen megváltozott. A legszörnyűbb világégéseket váltotta ki. Birtoklása a világ vezetőinek első számú rögeszméjévé vált és az egyszerű nyersanyagból a valaha volt leghatalmasabb politikai fegyver kovácsolódott de, mikor vált a geológia ilyen nagy tételű játszmává?! - Hogy kiderítsem belevetem magam az olaj történetébe. Felkeresem azokat a helyeket ahol a föld olajvagyona megszületett. Kiderítem kik harcoltak a birtoklásáért és kínálásért valamint kiderítem hogy az olaj iránti csillapíthatatlan szomjunk miként alakította át az életet-adó bolygónkat?! Remélem ez az utazás segít megválaszolni egy alapvető kérdést - miként váltunk olajfüggőkké nem egészen egy emberöltő alatt? Miként lett a föld az olaj bolygója?!

Ep.2 Szénháború

Megjelent: 2015-02-17

1952. december 5.-én a londoniak a várost beborító sűrű mérgező szmogra ébredtek. Kora délelőttre a vasúti a közúti és a légi közlekedés is káoszba fulladt. Mindenfelé rablások és fosztogatások kísérték a helyzetet. Estére az emberek szinte megfulladtak az utcákon. London gyakorlatilag 4 napra teljesen elszigetelődött. Mire a szmogfelhő végre eloszlott több mint 4 000-ren vesztették életüket és több százezrek kerültek kórházba. A tragikus eset megismétlődött Nagy-Britannia szerte Manchester-től Glasgow-ig, mégpedig egyetlen egyszerű ok miatt a nemzet kifogyott az olajból. Társadalmunk rabjává vált a nyersanyagnak ám nem rendelkezett saját készletekkel. Ezért teljes mértékben a külföldről behozott olajtól fügött. Egy új szuperhatalom lépett a színre amely szinte a teljes földi olajkészleteket az irányítása alatt tartott. Olyan időszak volt ez mely a kiváltságosok teljes hatalmat gyakoroltak. A nélkülözők azon tanakodtak hogy miként juthatnának olajhoz? Ez volt az az időszak amikor a bolygó legkeresettebb árucikkéből mocskos politikai fegyver vált. A geológia kezdett veszélyessé válni.

Ep.3 Klímaháború

Megjelent: 2015-02-24

Üdv az oldal bolygóján az elmúlt 150 évben egyre inkább függővé váltunk e különleges erőforrástól. Az olaj felhasználásai jellemzi az emberiséget. Nem csak a szállításhoz szükséges az olaj segít felépíteni és kivilágítani városainkat. Termeli a táplálékot melyet elfogyasztunk és a ruháink elkészítéséhez is igénybe vesszük. Ám mindennek meg van az árra. Hogy kielégítsük függőségünket ipari mennyiségben éljük fel a fosszilis tüzelőanyagokat. Földtan professzor vagyok és számos hallgatóm szegődött már el geológusként az olaj és gáziparba hatalmas pénzeket keresni. Csak úgy mint több egyetemi kollégám. Mára dilemmába estem. Geológus hallgatóim vagy a föld kizsákmányolói lesznek vagy a föld gondnokai. A klímaváltozás rádöbbentette a geológusokat köztük engem is hogy szembe kell nézni a rideg valósággal és fel kell tenni egy nagyon fontos kérdést. Vajon a föld alatt szunnyadó fosszilis energiahordozókat mind felhasználhatjuk?! De, hogy jutottunk el ide és vajon legyőzhetjük függőségünket?