Nincs kép

Mekk Elek, az ezermester 1. évad (1974)

Vissza a sorozat adatlapjára

Mekk Elek, az ezermester sorozat 1. évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a Mekk Elek, az ezermester sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 1. évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 13

Főszereplők: Péter Balázs , Szuhay Balázs ,





Epizód lista

Nincs kép

Ep.1 A csodálatos asztalos

Megjelent: 1974-11-30

Az anyajuh Mekk mesterhez, mint asztaloshoz fordul segítségért, mert gyermekeinek székei alacsonyak és nem érik fel az asztalt. Az ezermester levágja az asztal egyik lábát, ami emiatt megbillen és a rajta lévő étel kiborul. A felháborodott családfő bottal kergeti ki házából a kétbalkezes ezermestert, egészen a házáig zavarja. Mekk Elek gyorsan bezárkózik, Apakos nem tud mást tenni: tehetetlen dühében leveri az asztalos cégért. Mekk Elek megállapítja, van még 12 mestersége, csak megél majd azokból valahogy.

Nincs kép

Ep.2 Épületes eset

Megjelent: 1974-12-07

Koca anya Mekk mesterhez, mint kőműveshez fordul segítségért, mert új ólat szeretne süldővé serdülő gyermekeinek. Mekk Mester belefog a munkába, de a tetővel kezdi azt, hiszen eső várható. A család tagjai tartják a csálén összetákolt tetőt, miközben Mekk Elek gyorsan alárakja a falat – ám a mester elfelejt ajtót és ablakot csinálni. Az eleresztett tető rázárul a falra és csapdába zárja Mekk Eleket. Kétségbeesésében ledöntve az építményt kitör és hazáig szalad. Kakas Konrád örül csak a történteknek, hiszen végre van egy romhalmaz kupac ahova felállhat kukorékolni. Sajnos ez Mekk Mester újabb szakmai kudarcának csúfos helyszíne is egyben.

Nincs kép

Ep.3 Nyúlcipő

Megjelent: 1974-12-14

Mekk Mester a nyulak segítségére siet: egy csősz ellen védő szert és vadászmentesítőt ígér nekik, amitől bátrabbak lehetnek. A mester nyúlcipők készítésébe fog, de az ormótlan bocskorokban a nyulak lépni alig bírnak és közben jön a vadász. A földön hemperegve jönnek rá, hogy túl nagyot kívántak és átverte őket a nagyszájú kontár. Megdobálják hát a levetett cipőkkel a mestert és ezzel véget ér a cipész mestersége is.

Nincs kép

Ep.4 Kinek lesz melege?

Megjelent: 1974-12-21

A medve család otthonában fázik a zord tél során és nem tudnak téli álmot aludni. A vacogó családfő, Medve Barnabás jó meleget adó kemencét szeretne és ezért Mekk Elekhez fordul. A házhoz érve kijelenti, ide nem kemence, hanem cserépkályha kell. Elküldi a családot az erdőbe rőzsét szedni, majd munkába kezd: a tetőcserepeket leszedi a kályhaépítéshez és ezt azzal is indokolja, hogy így be tud sütni a nap. Mire a család hazaér, elkészíti a meleget adó kályhát, amit aztán be is fűtenek, de közben havazni kezd és a leszedett tetőcserepek miatt a lakásban is esik. A család a bérét kérő mestert egy husánggal a házáig kergeti, majd miután az bezárkózik, leveri a kályhakészítő cégérét is.

Nincs kép

Ep.5 A szamárkenyérfa

Megjelent: 1974-12-28

A szamárcsalád szamárkenyérfájának leveleit hernyók rágják meg. Szamárpapa az egyetemes mesterhez fordul segítségért, aki bőséges káposzta-fizetség mellett elvállalja, hogy megpermetezi a fát. A káposztát befalva, tele gyomorral álmos lesz, ezért aludni tér másnap reggelig. Másnap és harmadnap is ugyanezt teszi, de Szamárpapa türelme fogytán, ezért nem tehet mást, belefog a munkába. Azt tervezi, kivágja a fát, hiszen így közelebb lesz majd a lombja. Amikor ezt elmondja nekik, megbízói éktelen haragra gerjednek és rájönnek, hogy átverte őket Mekk mester. A fejszével Szamárpapa hazakergeti és leveri kertész cégérét is

Nincs kép

Ep.6 Kutyalakzi

Megjelent: 1975-01-04

Bulldog apuka felfogadja Mekk mestert, hogy készítsen nekik a közelgő "kutyalakzira" húslevest. A főzésben segítő Vizsla szakácsot mindjárt kioktatja, hogyan kell erős levest készíteni és elküldi, szedjen csalánt. Egy odaégetett próbálkozás után bográcsban szabadtűzön próbálja megfőzni a gulyásra módosított levest. Mekk mester gyorsan fából készít állványt és egy kutyalánccal teszi fel a bográcsot. Megérkezik Bulldog apuka és Véreb vőlegény, akik rájönnek, bár jó az illata a gulyásnak, de kontár a mesterszakács. A fa bográcsállvány lába meggyullad és emiatt az eldől, a földre borítva a készülő levest. A harapós após kérdőre vonja az álszakácsot és kiebrudalva a házáig kergetik. Hazaérve sietve becsapja maga mögött az ajtót, melybe beleremeg az egész ház és leesik a szakácsmesterséget jelölő cégére.

Nincs kép

Ep.7 Biztonsági berendezés

Megjelent: 1975-01-11

A tyúkudvarban lévő hulladékdomb tetejéről Kakas Konrád kémleli a távolt, Tyúkanyó csibéit féltve, aggódik: jön-e róka? Mekk Elek vállalja, hogy lakatos mesterségbeli tevékenységével segít nekik. A helyszínen azt javasolja, tegyenek kívülre lakatot és így védve lesznek. El is készíti a munkát, felszereli a pántokat és kívülről zárhatóvá teszi az ólajtót. A tyúkok nem értik, így hogyan tudnak mindannyian bent lenni, hiszen valakinek reggel nyitni kell az ajtót. A mester felajánlja, hogy majd ő fog nyitni és egész éjszaka egy bottal felfegyverkezve őrzi az ólat, de nagyon elfárad eközben. Végső elkeseredésében megfogadja magában, ha végre hazaér, maga veri le a lakatos cégérét.[

Nincs kép

Ep.8 A kútásó

Megjelent: 1975-01-18

Maci mosónő nagyon várja a vízhordással megbízott teknőst, de az saját elmondása szerint sietségében kilötyögtette a hátán cipelt edényből a mosáshoz szükséges vizet. A teknős javaslatára felfogadja Mekk mestert, aki a helyszínre érve elsőnek egy bottal vízeret keres, melyet pont a fügefa alatt talál meg. Ki akarja vágni, de azt a mosómedve nem engedi meg, ezért mellette kezd kútásásba. Jó mélyen se talál vizet és már olyan mélyen van, hogy nem tud kijönni se a gödörből. Egyre feljebb ásva eléri a felszínt, ahol a beszakadó földdel egy nagy vödör víz a nyakába zúdul. Ezzel a kútásó mesterségének is hamar vége szakad.

Nincs kép

Ep.9 Macskazene

Megjelent: 1975-01-25

Komondor Andor borzalmas nyivákolást hall a szomszédságában élő macskáktól. A három cica Mekk Elekhez fordul, hiszen ő utolérhetetlen hangszerkészítőként is ismert. A mester a hegedűt javasolja, elmegy a macskák házához és rájuk sózza az általa készített hegedűket. Mikor belekezdenek a nótázásba, komondor és komondorné is haragra gerjed és úgy érzik, kigúnyolják őket a macskák, ezért azokat hazakergetik. Mekk Elek is kúszva menekül, hogy ne vegyék észre, de a macskák – a hegedűket íjként, a vonókat nyílvesszőként használva – vonózáport zúdítanak a pórul járt hangszerkészítőre.

Ep.10 Paci Manci frizurája

Megjelent: 1975-02-01

Flórián papagáj röpcédulákat osztogat ezzel a szöveggel: „Jó tanácsom ingyen adom, keresse fel fodrászatom, egy káposzta csak az ára, göndör lesz a frizurája.” Nyihaha Manci a hír hallatán a farkát szeretné göndöríttetni. A mester rá próbálja beszélni, hogy a fején viseljen lófarkat és levágja, majd enyvvel odaragasztja azt a sörényéhez. A kétkedő lovat arra kéri, sétáljon egyet és látni fogja, mindenkinek tetszeni fog az új frizurája. Nem így történik és amikor a frizurája miatt vakon csetlik-botlik, egy kerítésen átesik. Az arra járó Szamárpapa meg is jegyzi, épp most nyílt ki a szeme és rájöhetne végre, hogy a hitvány, zsivány Mekk mester vele is a bolondját járatta. Manci a szamár vasvillájával a mester házához rohan, aki maga veszi le a cégért, megállapítva, hogy nem hozott szerencsét a lópatkó – ezzel véget ér a fodrász karrierje is.

Nincs kép

Ep.11 A szélmolnár

Megjelent: 1975-02-08

Mekk mester azon gondolkodik, miben nem próbálta még ki magát: lisztes molnár még nem volt. Azt gondolja, hogy őröl egy szemet és egyet elcsen, így könnyedén boldogulni fog az életben. Bele is fog hát egy szélmalom építésébe a Kerekecske-dombocskán, mivel az a legszelesebb hely a környéken. Hörcsög Ödönékhez is eljut a reklámpapagáj szlogenje és Hörcsögné úgy dönt, egy zsák rozst megőröltetne a molnárnál. Hörcsögúr meglepődve látja, hogy a malom még csak most épül. A mester azonban arra kéri, öntse a garatba a rozst és gyorsan befejezi a széllapátot, majd indulhat az erősebb esti szelekkel az őrlés. Végül beindul a szélmalom és közben a szemenként leszámolt rozs is a garatba kerül....

Nincs kép

Ep.12 Az éléskamarások

Megjelent: 1975-02-15

Az egerek a megbízások elmaradásán sopánkodó ezermesterhez fordulnak. Kovács tudása miatt arra kérik, készítsen nekik egy cicafogót. Fizetségként egy nagy halom sót ígérnek cserébe. A mester Kandúr szomszédjától kér segítséget a méretvétel miatt. Megegyeznek, hogy olyan vasketrecet készít, aminek a másik végén van kijárata is, hogy a csapdába esett cicák ki tudjanak szabadulni...

Nincs kép

Ep.13 Helén divatot csinál

Megjelent: 1975-02-22

Helén tehén kiszakítja ruháját, miközben rózsát szed. Mekk mester felajánlja neki segítségét és ezúttal szabóként végre rátalál valódi hivatására.