1. Évad

A növények magánélete 1. Évad (1995)

Vissza a sorozat adatlapjára

A növények magánélete sorozat 1. Évad epizódjainak listája megjelenések dátumaival és rövid leírásokkal, ha kedveled a A növények magánélete sorozatot akkor itt hasznos információkat találsz a 1. Évad epizódjairól és szereplőiről.


Epizódok száma: 6

Főszereplők: David Attenborough ,





Epizód lista

Ep.1 Helyváltoztatás és terjedés

Megjelent: 1995-01-05

Az első epizód azt mutatja be, miféle "cselekhez" folyamodnak a növények, hogy kiterjesszék fajuk birodalmának határait, hogy magvaikat eljuttassák új vidékekre is. A találékonyság, a leleményesség és az alkalmazkodás megannyi csodája tárul elénk.

Ep.2 Táplálkozás és növekedés

Megjelent: 1995-01-12

Kinek ne akadt volna meg a szeme a filodendron összesodródott levelein, ki ne csodálta volna meg a vadgesztenye tenyérformájú leveleinek kibomlását, vagy az örökzöld fenyők tűleveleinek sokszínűségét. Pedig ezek a különös, sokszor játékosan kibontakozó levelek sokkal fontosabbak annál, semmint hogy csak megcsodáljuk őket. A levelek élelmiszergyárak... A növények egyedülálló és kizárólagos találmánya, hogy szervetlen anyagokból szerves vegyületeket tudnak előállítani. Hogyan működik ez a vegyi gyár, ezt mutatja be David Attenborough sajátos érveivel és bizonyítási eljárásaival, miközben a világ különböző tájairól adott helyszíni közvetítéseiből megismerhetjük a Borneo esőerdeiben sátrat építő hernyót, az akáciák védőfegyverét, a golgotavirág álpetéit és a rovarevő növények csapdáit.

Ep.3 Virágzás és megporzás

Megjelent: 1995-01-19

Szénanátha - sokan szenvedünk tőle. A tüsszögési rohamok okozója nem egyszer a levegőben tömegesen lebegő pollen- vagyis a virágpor. Elgondolkodtató, hogyan lehetnek sikeresek a fűfélék, amikor virágpor terjesztő módszerük nagy veszteséggel jár és nem is hatékony. Mi az oka annak, hogy a madarak a színes, főként piros virágokat porozzák be, míg a rovarok a színskála másik végén lévő kék színre érzékenyek? Mi a füge hűségének oka a fügedarázshoz? Mire jó a titánbuzogány két és fél méter virágzata? Mi is a virágok szerepe az élővilágban? Erre ad választ David Attenborough, különös példák sokaságának bemutatásával.

Ep.4 Küzdelem a létért

Megjelent: 1995-01-26

Bömbölő viharok, törő-zúzó orkánok, pusztító szárazság, vagy tomboló erdőtüzek egy ember élete folyamán nem sokszor adódnak. Ám a nálunk sokkal hosszabb életű növények sorsát döntően befolyásolják, sőt veszélyeztetik fennmaradásukat. A rövidebb életűek számára viszont épp az ilyen katasztrófák adhatnak esélyt a létezésre. A sorozat ezen részében sikeres fajokat láthatunk a fűtől a fáig. Nagy Britanniától, Kelet-Afrikától Délkelet-Ázsián át Ausztráliáig.

Ep.5 Együttműködés és élősködés

Megjelent: 1995-02-02

Az a tény, hogy az állatok a növényekből élnek - akár a testükben fogva tartva őket - nem meglepő. Hiszen a növények állítják elő a szervetlen vegyületekből a szerves anyagokat, amelyekből minden élőlény táplálkozik. A sorozat ötödik epizódja különös viszonyokat világít meg érdekes példákkal. A borneói rotangpálma, az akáciák és a hangyák, fát fogyasztó taplógombák, odúlakó állatok, szimbionta gombák - csak néhányan az együtt élők közül.

Ep.6 Alkalmazkodás és fennmaradás

Megjelent: 1995-02-09

Hogyan lehet, hogy a növények még ott is megélnek, ahol a körülmények rendkívül barátságtalanok. Például ahol a víz fagyott. David Attenborough elvisz az Északi Sarkra majd Új- Zéland havasaiban megyünk, ahol szőrbundával borított növényeket találunk. Majd irány a Kenya hegy Teleki-lobéliái. A Namib-sivatagba jutva a növényi víztározás különös módjaival ismerkedünk meg. Megtudjuk miféle "furfangokra" kényszeríti a növényeket a szűkös tápanyagforrás.